Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15. STRUČNI SKUP

Dani polja duhana: Duhanari razgledali polja i nove sorte

duhan,polje
Marijan Susenj/PIXSELL
27.08.2014.
u 17:49

Naša iskustva sa takvim sušnicama su dobra jer je postupak efikasan, a uštede su značajne, kaže Ivan Gomerčić iz OPG Gomerčić u Bjeliševcu

Oko stotinu kooperanata Hrvatskih duhana s područja Slavonije i Podravine te tridesetak stručnjaka iz RH i drugih zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države i Njemačke sudjelovalo je u radu dvodnevnih 15. Dani polja duhana Hrvatske gdje su prezentirani rezultati ovogodišnje proizvodnje, površine kod kooperanata te nasadi novih sorti.

- Bez stalnog ulaganja i napretka tehnologije nema rezultata pa stoga potičemo navodnjavanje duhanskih polja i preuređenje sušnih kapaciteta - kazao je novi direktor Hrvatskih duhana dipl. ing. Zlatko Pleša koji je na tom mjestu naslijedio Požežanina Mirka Boića. Sustavi za navodnjavanje postavljeni su kod 105 proizvođača duhana na 403 hektara, a u 15 sušnica se kao energent koristi drvo ili biomasa.

- Naša iskustva sa takvim sušnicama su dobra jer je postupak efikasan, a uštede su značajne – kaže Ivan Gomerčić iz OPG Gomerčić u Bjeliševcu čije su postrojenje za sušenje duhana razgledali sudionici skupa. Ova godina unatoč kišnom vremenu nije loša za duhanare, no list još nema odgovarajuću težinu.

- Očekujemo prinose od  2300 - 2400 kilograma po hektaru sorte virdžinija i 2700 berleja tako da ćemo na poljima kutjevačkog kraja ostvariti plan proizvodnje sa 1150 hektara zemljišta što je 30 posto proizvodnje u RH – kaže nam dipl. ing. Mato Devčić, voditelj Proizvodnog centra Kutjevo u sastavu Hrvatskih duhana.

>>Vozač kamiona zbog 740 kilograma duhana kažnjen s 30.000 kuna

>>Država želi ugasiti 10.000 radnih mjesta, a duhan može spasiti gospodarstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije