Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAME BIRAJU za Slano&Slatko

Maraština ili malvasia del chianti, diva među bijelim vinima

ana peršurić
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
28.07.2016.
u 13:42

Muškarci znaju u šali reći kako je maraština vino stvoreno za žene, ali rijetko će koji odbiti čašu

        Ako je pošip kralj Dalmacije, tada je maraština – kraljica među bijelim sortama. Uzgaja se od Sjeverne Dalmacije do Južne, a ima je i u drugim europskim zemljama stoga ju i krasi mnoštvo sinonima kao što su u našim krajevima rukatac, marašćin, maraškin, kukuruz, krizol, kačadebić ili pak pavlos ili malvasia bianca lunga odnosno malvasia del chianti. Neki ju smatraju autohtonom hrvatskom sortom, ali ne zna se sa sigurnošću njezina prošlost. Najvećim dijelom kod nas se uzgaja u šibenskom vinogorju, na Lastovu, Visu, Korčuli, Mljetu te Pelješcu. Lako se prilagođava većini dalmatinskih tala. Ljubi topli Mediteran, a oblik grozda podsjeća na tijelo s dvije ruke i otuda joj naziv i rukatac. Grozd, osim toga, odlikuje još jedna zanimljivost. Ovisno o položaju bobe u grozdu, bobice su od zelene do zlatnožute i jantarne boje, osipane s mnogo smeđih točkica. Bolje rezultate daje na sušim tlima, a vrhunske na južnim ekspozicijama. Nešto kasnije dozrijeva, sa skladnim omjerom sladora i kiselina, te se vrlo često koristi za popravljanje kvalitete južnjačkih vina. U prošlosti se suho vino od maraštine pilo samo u svečanim prigodama, kao desertno vino. Čak su početkom 20. stoljeća šibenski vinari s njom osvajali nagrade na europskim natjecanjima. Za maraštinu se veže i priča da je to jedino naše vino kojemu su 1934. dodijelili priznanje kojim se može koristiti u pripremanju različitih lijekova i ljekovitog vina te se prodavala u ljekarnama, a vinari su da se maraština pije, a ne zoblje zbog njezinih sitnih bobica. Puno je užitnije piti čašu maraštine bogatog mirisa i okusa. Aroma podsjeća na suho voće i med. Vino je najčešće ugodne alkoholne jakosti, no u vrućim godinama vina imaju nešto višu alkoholnu jakost, međutim tada to ne dolazi do izražaja zbog snažne strukture i arome koju maraština ima. Maraština je pogodna za konzumaciju kao mlado vino, no ne treba se u njoj tražiti svježina kontinentalnih vina ili aroma nekih poznatih svjetskih sorti. Maraština je zaista priča za sebe i u takvoj se treba uživati. Postoje već ozbiljni pothvati među vinarima da se vrati na velika vrata desertno vino od maraštine proizvedeno prosušivanjem bobica za što je ova sorta izuzetno pogodna, ali i neke nove stvari kao što je sur lie.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije