Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 22. do 27. travnja VAFI 5

Varaždin nakratko postaje centar svjetske dječje animacije

vafi
16.04.2014.
u 15:12

U popratnom programu festivala bit će održana tri predavanja, četiri radionice i okrugli stol ‘Animacija kao pedagoško sredstvo’

Krajem mjeseca Varaždin na nekoliko dana postaje centar dječje svjetske animacije. Naime, od 22. do 27. travnja održava se peti po redu Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, VAFI, na kojem će u šest dana festivala biti prikazana 194 crtana filma mladih animatora iz svih krajeva svijeta.

- Dolaze nam gosti iz Hong Konga, Rusije, Egipa, Belgije, Grčke, Izraela, Poljske i naravno Hrvatske, a iz godine u godinu gostiju je sve više, jer se o festivalu širi dobar glas – zadovoljna je programska direktorica festivala Sandra Malenica. Dodala je kako je i popratni program festivala izuzetno bogat te da će se tijekom festivala održati četiri radionice, okrugli stol na temu “Animacija kao pegdagoško sredstvo”, tri predavanja i izložba, po prvi put u svom rodnom gradu strip izložbu pod nazivom "Originali i kopije" otvorit će Varaždinac iz Zagreba, strip crtač i animator Darko Kreč.

- Zemlja partner ove godine je Francuska pa ćemo prikazivati i francuske animirane filmove, među njima i jedan od najboljih filmova svih vremena Kralj i ptica rugalica - rekla je Sandra najavljujući festival. Istaknula je i kako će na festivalu svjetsku premijeru doživjeti i animirani film Boje, kojeg su u sklopu Asifa Workshop Group izradili animatori iz cijelog svijeta.

- To nam je veliko priznanje i potvrda da nas je struka prepoznala kao važnu točku u svijetu animacije - zaključila je.

Animacija je umjetnost

- Današnja su djeca djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture. VAFI u tom smislu  ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva kroz VAFI Junior, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih u sklopu VAFI Seniora  - kazala je osnivačica i prva voditeljica VANIME, selektorica ovogodišnjeg VAFI Seniora, te voditeljica izvannastavne aktivnosti Medijska kultura na II. OŠ Varaždin Dubravka Kalinić Lebinec.

Naime, VAFI od ove godine službeno ima dva dijela. VAFI Senior, gdje se natječu filmovi odraslih za djecu, i trajat će prva tri dana te VAFI Junior, gdje se natječu filmovi djece i mladih, a koji traje zadnja tri dana. U oba dijela festivala pogledat će se 194 filma pristigla sa svih strana svijeta.

Pred žirijem na čelu kojeg je predsjednica AWG-a Grkinja Anastasia Dimitra te u čijem su sastavu filmski kritičar iz Egipta Sherif Awad i strip crtač i animator iz Zagreba Darko Kreč neće biti lak zadatak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije