Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar V. Mornar:

‘Put do javnog sveučilišta je dug i kad postoje uvjeti’

Ministri
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.07.2014.
u 10:00

Vjerujem da će, s obzirom na nedostatan broj visokoobrazovanih stanovnika sjeverozapadne Hrvatske, Vlada donijeti odluku o preoblikovanju Sveučilišta Sjever u javno - rektor Marin Milković

Dok traju upisi u novu akademsku godinu Sveučilišta Sjever, ta je koprivničko-varaždinska visokoobrazovna institucija u očekivanju dviju stvari važnih za njezinu budućnost - ishođenja trajne dopusnice za neke smjerove i prelaska na “državne jasle”.

Lobiranje

Privremena dopusnica za studije novinarstva, medijskog dizajna, poslovanja i menadžmenta u medijima te poslovne ekonomije, koju je još 2009. godine dobilo nikad zaživjelo Medijsko sveučilište u Splitu, istekla je 21. lipnja.

- Ispunili smo sve zahtjeve za izdavanje dopusnica, a Agencija za visoko obrazovanje u sljedećem će redovitom postupku kroz proces reakreditacije, najvjerojatnije početkom 2015., to i provjeriti - kazao je jučer rektor Marin Milković

Preoblikovanjem, pak, Sveučilišta Sjever u javno sveučilište osiguralo bi se njegovo stabilno financiranje na dulji rok. Gradske uprave Koprivnica i Varaždina već mjesecima tvrde kako lobiraju da do toga dođe što prije, a smatralo se da imaju velikog saveznika u bivšemu ministru Željku Jovanoviću.

Njegova nasljednika Vedrana Mornara zamolili smo da kaže podržava li napore Sveučilišta Sjever da postane javno, no on je izbjegao izravan odgovor. Putem glasnogovornice poručio je kako “osnivanje novog javnog sveučilišta zahtijeva širi dijalog između zainteresiranih dionika kako bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Vlada prepoznali stratešku opravdanost javnog financiranja novog javnog sveučilišta u zajednici u kojoj djeluje i u općem društvenom kontekstu” te da se “u ovome trenutku obavlja interni konzultativni proces” o zahtjevu Sveučilišta Sjever za preoblikovanjem.

Proračun

- Također, napominjemo da sama procedura osnivanja javnog sveučilišta nije jednostavna i da je riječ o dugotrajnom procesu i kada su svi preduvjeti zadovoljeni - poručio je ministar.

Sveučilište Sjever trenutačno sufinancira Grad Koprivnica s oko sedam milijuna kuna godišnje, a taj novac nije predvidio i u proračunskoj projekciji za iduću godinu. Na upit kako ga misli namaknuti, gradonačelnica Vesna Želježnjak jučer je odgovorila da “gradska vlast s partnerima iz Varaždina čini sve što je u našoj moći kako bismo postupak preoblikovanja okončali na najbolji način”.

- Vjerujem da će, s obzirom na nedostatan broj visokoobrazovanih stanovnika sjeverozapadne Hrvatske, resorno ministarstvo i Vlada donijeti pozitivnu odluku - rekao je, pak, Milković.

Komentara 1

DU
Deleted user
15:55 22.07.2014.

Rekao bih da nije problem u pomanjkanju visokoobrazovanih kadrova iż sjevorzapadne Hrvatske, vec u migracji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije