Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasila se sirena

Poplavljen centar Macinca, voda dotekla i do Črečana

poplave Međimurje
Foto: Izak Vrtarić
1/4
14.09.2014.
u 10:05

U 24 sata palo je čak 95 litara kiše po metru četvornom, zabilježila je klimatološka stanica Nedelišće.

Kiša koja je padala gotovo cijelu noć te nastavila padati tijekom jutra izazvala  je velike  probleme diljem međimurske općine Nedelišće.

Oko 3.30 sati  javljeno  je  da  je pod brijegom srušeno drvo na lokalnoj cesti koja povezuje  naselja  Macinec  i  Črečan. S obronaka gornjih Međimurja se u ta naselja slijevaju silne bujice. U Macincu je voda probila iz potoka Zelina i  poplavila  cijeli  centar  sela  te  su vatrogasci cijelu noć pokušavali smiriti  situaciju.  u  5.30  sati  čak  je  sirenama oglašena i uzbuna, na glavnoj  cesti  od  ljekarne  do pruge u Macincu voda je gotovo do koljena.

Slijeva  se  i  u  pogone jedne od najvećih međimurskih tvrtki Centrometal, koju  pokušavaju  obraniti  vrećama  s  pijeskom.  Susjednom pak je Črečanu zaprijetio  potok Dragoslavec,  koji  je  mjestimično  nadvisio nasip koji mjerodavne  službe  još  nisu  nadvisile  na  kritičnoj dionici te se počeo prelijevati prema naselju, u kojem vatrogasci i mještani vrećama s pijeskom brane peradarnik  i  kuće, a bagerom su raskopali prostor oko Črnog mosta, kojega  je  bujica  gotovo  nadvisila,  kako bi brže otjecala prema Trnavi.

Problemi  su  i  u Trnovcu te u središnjem naselju Nedelišću. U Međimurskoj županiji  na  snazi  su  redovne  mjere obrane od poplava za Trnavu, Muru i Dravu. Vodostaj Mure u 8 sati u Murskom Središću iznosio je 419 centimetara i dalje je rastao. Prema podacima klimatološke stanice Nedelišće u protekla 24  sata palo je 95 litara kiše po metru četvornom, dok je u posljednja tri dana ukupno palo 160 litara! Gotovo da nema podruma koji nije prepun vode.  

>>Karlovac obranjen, vodostaji Korane i Kupe u padu! Neizvjesnost u Sisku

>>Val prolazi Karlovac! 'Ovo je na granici fenomena. Istovremeno će se spojiti vodni valovi Kupe i Save'

Komentara 1

VE
vezana
13:14 14.09.2014.

Jako tragično, osjećaj nemoći i jada..., žao mi je svih poplavljenih nedaj Bog većeg zla. Da li se nešto moglo učiniti preventivno-SIGURNO. No znajući tko nam sve ne sjedi u javnim poduzećima, gradovima, općinama... (Hrvatske vode, Međimurske vode, ŽUC,...) ne trebamo se čuditi ni nadati da će svi deti glave skupa i izvući pouke iz ove nedaće i učinit sve da se takvo što ne ponovi, ključna figura u svemu tome i pokretač projektat je ipak župan. Pitanje je kada budemo dobili Strategiju obrane od polava za Međimurje?!?!? Ukoliko postoji Strategija ili bilo kakav dokument za obranu od poplava, zašto nije dostupna preko portala?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije