Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Počinje gradnja pet stanica za punjenje električnih vozila

19.02.2014., Koprivnica - Grad Koprivnica, HEP, Podravka i GKP Komunalac potpisali su ugovor o izgradnji HEP ELEN prvih hrvatskih stanica za punjenje elektricnih vozila. Grad je kupio pet elektricnih automobila i planira kupiti jos po jedan elektricni i h
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
01.08.2014.
u 12:16

Podravska metropola dobiva i pet mitshubishi i-MiEV-a

Hrvatska elektroprivreda idući tjedan u Koprivnici počinje graditi prve hrvatske stanice za punjenje električnih automobila zahvaljujući suradnji s gradskom upravom koja je, prva u zemlji, naručila vozila na električni pogon za potrebe gradskih službi.

Obnovljivi izvori

U kolovozu bi tako u "podravsku metropolu" trebalo stići pet mitsubishi i-MiEV-a te jedan hibridni automobil. Punionice koje će sagraditi HEP bit će namijenjene ponajprije njihovu punjenju, no bit će i na raspolaganju građanima koji se odluče na kupnju štedljivog i ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.

Automobili su odabrani na javnome natječaju, a čitav projekt sufinanciraju Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa će Grad Koprivnica platiti 40-ak posto od nešto više od milijun kuna, koliko automobili stoje.

HEP će sagraditi pet punionica – u gradskome središtu, kod gradske komunalne tvrtke, kod koprivničke Elektre, u budućemu sveučilišnom kampusu te kod Podravke, koja je također najavila nabavu električnih vozila. Ulaganje je "teško" 1,7 milijuna kuna.

Stanice za punjenje HEP razvija pod markom Elen, a vozila će se, prema najavama, puniti isključivo energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora.

Nacionalna energetska kompanija električne stanice za punjenje razvija u sklopu svoga projekta eMobilnost, koji prati energetsku strategiju Europske unije.

Ispred svake Elektre

Prema toj strategiji, u EU bi do 2020. godine trebalo biti dostupno 800.000 punionica, a predviđa se da će dotad broj električnih automobila premašiti devet milijuna.

U HEP-u kažu da im je cilj postaviti po jednu električnu punionicu ispred svake Elektre, a broj takvih postaja – ovisno o kretanju broja električnih automobila u Hrvatskoj – mogao bi narasti i do 4000.

Taj posao sada počinje u Koprivnici. Pripremni radovi poput dovođenja struje na lokacije na kojima će biti punionice trajat će do 20. kolovoza, a potom slijedi postavljanje samih stanica.

Koprivnica tako postaje predvodnikom u elektromobilnosti u Hrvatskoj. Osim što će gradski službenici koristiti električne automobile, u planu je i pilot-projekt javnog prijevoza električnim autobusima.

Komentara 4

ZA
zac111
15:47 02.08.2014.

sve ce to nafod platiti

Avatar Karfiolštanga
Karfiolštanga
13:10 04.08.2014.

šalite se, a prigradska naselja vam nemaju KANALIZACIJU!

Avatar salaso
salaso
16:54 04.08.2014.

Lako je napraviti punionivce..za nuždu se prikopčaš bilo gdje na utičnicu...trebalo je osmisliti i razraditi sustav kaucijske zamjene baterija...dodješ, otkopčaju ti staru praznu bateriju, zakopčaju punu i vozi....ovako šta da čovjek radi dok mu se tri sata puni auto....a valjda će jednog dana biti dostupna zamjena a ne samo punjenje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije