Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARIVANJE ORGANA

'Na listi za presađivanje i bogati i siromašni imaju jednake šanse'

Bolnica
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
20.11.2014.
u 15:22

U ovoj godini imali smo osam darivatelja organa koji su pomogli i više nego trostruko većem broju bolesnika, otkrivaju liječnice u Županijskoj bolnici Čakovec Biserka Mustač Hlebec i Dubravka Kapun

U posljednjih mjesec dana organi dvojice preminulih Međimuraca uspješno su transplantirani građanima Hrvatske i drugih zemalja Europske unije. Prije nekoliko dana članovi obitelji muškarca koji je podlegao teškom moždanom udaru odobrili su da se njegovi zdravi organi doniraju, a isto je prije nekoliko tjedana učinila i obitelj muškarca koji je preminuo nakon teške ozljede.

- U ovoj godini imali smo osam darivatelja organa koji su pomogli i više nego trostruko većem broju bolesnika - kažu za Večernji list liječnice Biserka Mustač Hlebec i Dubravka Kapun, specijalistice anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Županijskoj bolnici Čakovec, u kojoj su i transplantacijske koordinatorice.

Hrvatska je od 2007. godine članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije koja godišnje podijeli oko 7000 organa. - Sustav je jednostavan. Prijavite se na listu i čekate. Nije važno tko ste i otkud ste, jeste li bogati ili siromašni. Sve je besplatno. Kad se pojavi slobodni organ, računalo u centru u Nizozemskoj analizira podatke i izbaci ime osobe kojoj bi taj organ najviše odgovarao po krvnoj grupi, vrsti tkiva i drugim parametrima - kaže Dario Dobošić (33), predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije.

On je transplantaciju bubrega prošao 2010. Oba bubrega su mu zatajila kad je imao 26 godina. Na presađivanje je čekao dvije i pol godine. - Tada je na listi čekanja bilo 25 osoba iz Međimurja, a danas ih je šest ili sedam. To govori da svijest o doniranju organa raste. Hrvatska tu jako dobro stoji i pri vrhu je - ističe Dobošić. U prosjeku se na transplantaciju bubrega čeka od tri do četiri godine, a nekad je to bilo i dulje od deset godina. 

Organe najčešće darivaju građani u dobi od 49 do 57 godina. - Danas  građani zahvaljujući akcijama Ministarstva zdravlja i javnim medijima imaju više saznanja o darivanju organa i liječenju bolesnika transplantacijom. No, to nije dovoljno i na tom području treba još puno raditi - ističu liječnice Kapun i Mustač Hlebec.

U Hrvatskoj se od 1996. dijele donorske kartice sa sloganom "Život na dar", koje se mogu dobiti u Crvenom križu i zdravstvenim ustanovama te u Hrvatskoj donorskoj mreži. - Ta kartica govori o stavu osobe, ali nema veću pravnu težinu. Obitelj je ta koja mora dati pristanak za darivanje organa - ističu u bolnici u kojoj broj vađenja organa za presađivanje iz godine u godinu raste.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije