Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Komunalac traži 24 milijuna kuna koje je uložio u sanaciju deponija

Smeće
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
30.09.2014.
u 17:45

Gradska uprava podnijela tužbu nakon što je ‘izvisjela’ iz projekta Piškornice

Povijest tužba koje je Grad Koprivnica podignuo zbog regionalnog centra za gospodarenje otpadom za četiri sjevernohrvatske županije, što bi se trebao graditi na području susjedne Općine Koprivnički Ivanec, na osam kilometara od samog središta Koprivnice, počinje u prosincu 2009. godine, nekoliko mjeseci nakon što je osnovano javno poduzeće Piškornica d.o.o., kojemu je povjerena realizacija danas strateškog državnog projekta.

Među 40-tak hektara zemljišta na kojemu će se graditi budući centar jest i nekoliko hektara na koje se od 1982. godine odlaže koprivničko smeće.

Političke igre

Zbog opasnosti od onečišćenja okoliša, godine 2005. pristupa se saniranju gradskog odlagališta, u doba dok tamošnje područje još nije određeno za budući regionalni centar. Dio novca dala je država, a dio Grad Koprivnica.

Dvije godine potom spletom političkih igara pala je odluka da se regionalni centar neće graditi kod Križevaca, na lokaciji koju su stručnjaci proglasili najpogodnijom, nego upravo na Piškornici. Osnivanje istoimene tvrtke u ožujku 2009. godine označilo je krah planova tadašnje koprivničke uprave da vodi glavnu riječ u gradnji centra.

Protutužba

Prema podacima s Općinskog suda u Koprivnici, Komunalac nekoliko mjeseci potom podiže tužbu kojom od Koprivničkog Ivanca traži nadoknadu uloženog u sanaciju Piškornice u iznosu od oko 24 milijuna kuna. S pripadajućim kamatama taj se iznos već gotovo udvostručio.

U gotovo pet godina održano je 12 ročišta, a u ožujku ove godine Koprivnički Ivanec podiže protutužbu nakon što je, također sudskim putem, proglašem vlasnikom parcele na koju se od 1982. odlaže koprivničko smeće. Na sudu kažu kako tek valja provesti vještačenje da bi se utvrdila točna vrijednost uloženog u sanaciju.

Grad Koprivnica smatra da zaslužuje povrat tog novca, dok druga strana drži da Grad mora platiti ono što je kroz godine onečistio.

Komentara 1

Avatar Peterančan
Peterančan
11:42 03.10.2014.

Pa sanirali su svoje smeće, ne valjda od Moldavije. Ili da probaju tužiti i Moldavce, ima se love za advokate, ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije