Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slab odaziv birača

HDZ-ova koalicija poljuljala SDP-ovu dugogodišnju utvrdu

Koinda Grabar Kitarović
Foto: HDZ
20.10.2014.
u 22:00

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora koalicijska lista HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HRAST ostvarila je pobjedu u 14 mjesnih odbora, dok koalicija SDP-HSU-SDSS ima većinu u 13 mjesnih odbora na riječkome području

Iako još uvijek neslužbeni, rezultati nedjeljnih izbora za vijeće mjesnih odbora u Rijeci pokazali su da je ova SDP-ova utvrda ipak poljuljana.

Naime, prema prvim preliminarnim rezultatima izbora koalicijska lista HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HRAST ostvarila je pobjedu u 14 mjesnih odbora, dok koalicija SDP-HSU-SDSS ima većinu u 13 mjesnih odbora na riječkome području, HDZ je time utrostručio izborni rezultat iz 2010. godine.

Strahovanja od slabog odaziva birača i ovaj su se put obistinila, na izbore je izašlo tek 9,56 posto Riječana, no ipak za jedan posto više nego li prije četiri godine. Politički analitičar i sveučilišni profesor Ivan Rimac drži da su ovi rezultati, povijesno gledano, iznenađenje, upravo stoga što je HDZ mnogo puta pokušavao s različitim kandidatima ući u prostor Rijeke, no bez značajnijeg uspjeha.

Čini se, kaže prof. Rimac, da SDP baštini dva velika problema, neslaganje, raskol u stranci, što  umanjuje njezin potencijal jer u tome slučaju sve frakcije u sukobu gube kod glasača, a drugi je razlog loša centralna vlast, glasači u tom kontekstu ne mogu glasati za istu opciju, što bi kod ponavljanja izbornih rezultata ljude dovelo u konflikt sa sobom, zaključuje prof. Rimac.

Upravo su loši potezi centralne vlasti ponukali kandidate SDP-ove liste za Sveti Kuzam na neobičan potez. U letku upućenom svojim sugrađanima poručili su: "Svjesni smo da to što pripadamo SDP-u trenutno nije neka preporuka i da koalicijska vlada pod vodstvom Milanovića ne radi dobro".

– SDP je na lošem glasu, željeli smo pobijediti, jer smo se i dosad u Svetom Kuzmu dokazali. Izgleda da je uspjelo – zadovoljan je Milan Dragičević, jedan od potpisnika letka.

U SDP-u ne vide razloga za trijumfalizam nekih stranka s obzirom na to da će, uvjeren je šef riječkoga SDP-a Vojko Obersnel, uspjeti formirati većinu u 19 mjesnih odbora, a možda i više, no svjesni su da se rejting stranke na nacionalnoj razini odrazio i na izbore mjesnih odbora. Veliki je problem niska izlaznost što se redovito ponavlja kod izbora za mjesne odbore, kaže Obersnel. Drži da se ovim izborima ubuduće treba posvetiti veća pažnja i poraditi na boljoj prezentaciji. HDZ je osvojio 65 mandata od 176, SDP i koalicija 64, HNS-ova koalicija 18, PGS-ova koalicija 17, a HSU samostalno 8.

Konačno prebrojavanje rezultata i sklapanje postizbornih koalicija iznjedrit će ukupnoga pobjednika izbora za mjesne odbore. U riječkome HDZ-u ne skrivaju zadovoljstvo rezultatima izbora. Pobjedu drže iznimno važnom, upravo zbog sredine u kojoj žive, napominje Lucijan Vukelić, predsjednik riječkoga HDZ-a.

– Grad je na rubu propasti, ljudi su egzistencijalno ugroženi. Nas i naše koalicijske partnere građani su prepoznali kao nadu u boljitak, pokazali su želju za promjenom. Ovo je okidač koji će pokrenuti lavinu i preslikati se na predsjedničke i parlamentarne izbore. Promjene u Rijeci su neizbježne, grad se raspao. Uvijek se govorilo da je HDZ ruralna stranka, ovo je dokaz da imamo svoj koncept i u gradskim sredinama – rekao je Vukelić napominjući kako se u gospodarskom programu stranke planira niz projekata upravo za riječko područje.

>> Koalicijska lista HDZ-a osvojila vlast u 14, a koalicija SDP-a 13 mjesnih odbora

Komentara 10

19
1995josip
22:45 20.10.2014.

70 godina SKH I SDP na vlasti u Rijeci , pa vrijeme je da se poskliznu sa vlasti , nakon Vukovara , Siska , Zagreba i Rijeka bu ostala bez SDP-a na vlasti !

Avatar TAJSAM
TAJSAM
22:37 20.10.2014.

I što je tu čudno, molim lijepo. Pozdrav dobrim ljudima

ST
stric7
23:03 20.10.2014.

....očekivano

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije