Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOD GRADSKE UPRAVE

Vukovar: 200-ak ljudi prosvjedovalo protiv ćirilice

prosvjed Vukovar (1)
Foto: branimir Bradarić/VLM
1/4
20.03.2013.
u 13:56

Želimo i na ovaj način ukazati gradskim vijećnicima na pitanje dvojezičnosti, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić

U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara jutros se ispred zgrade gradske uprave u Vukovaru okupilo 200-ak građana koji su mirno prosvjedovali. Prema riječima Tomislava Josića, predsjednika Stožera, prosvjed je organiziran neposredno prije održavanja sjednice Gradskog vijeća na kojoj se raspravlja o promjenama Statuta grada Vukovara.

– Želimo i na ovaj način ukazati gradskim vijećnicima na pitanje dvojezičnosti kako bi donijeli pravu odluku i spriječili uvoženje ćirilice srpskog jezika kao službenog pisma u Vukovar. Prema nekim informacijama možda danas i ne budu mijenjani stavci koji omogućuju dvojezičnost ali znamo da će biti predložen amandman kojim se cijelo područje Vukovara proglašava Područjem od posebnog pijeteta prema žrtvama - rekao je Josić dodajući da i na ovaj način žele ohrabriti vijećnike da glasuju prema srcu a ne kako im stranka nalaže.

Zakasnili s amandmanom

Amandman za proglašenje Vukovara Područjem od posebnog pijeteta podnijeli su vijećnici HSP dr. Ante Starčević čiji je član Igor Gavrić rekao da bi usvajanje ovoga amandmana onemogućilo da se na bilo koji način ćirilica uvede u Vukovar kao službeno pismo. Komentirajući podneseni amandman predsjednik Gradskog vijeća Goran Bošnjak rekao je da se s njegovim podnošenjem zakasnilo te da on samim tim nije u skladu sa Statutom i Poslovnikom grada. Zbog istog razloga odbijen je i amandman od strane SDSS-a.

– Amandman je morao biti podnesen prije 15 dana kako bi prije rasprave o njemu na sjednici vijeća bio proslijeđen i Vijeću srpske nacionalne manjine. Međutim, kako nije on nije u skladu sa Statutom - rekao je Bošnjak.

Posebne majice

S ciljem da se spriječi uvođenje ćirilice kao službenog pisma u Vukovar članovi HDZ-a predložili su dopunsku točku dnevnog reda da se Ministarstvu uprave i Vladi RH uputi dopis kojim se traži hitno provođenje novog Popisa stanovništva. Svoj prijedlog obrazložili su podacima da u Vukovaru po policijskoj evidenciji živi oko 42.000 stanovnika, da je novi Popis stanovništva pokazao da grad ima oko 28.000 stanovnika ali i da Popis birača broji oko 33.000 imena. Prijedlog je odbijen sa obrazloženjem da je Vlada RH već upoznata sa ti problemom kao i da se provode određene radnje s ciljem provjere prebivališta građana.

Inače, na sjednicu Gradskog vijeća vijećnici HSP dr. Ante Starčević došli su obučeni u majice s natpisom "Ne ćirilici u Vukovaru". Dio vijećnika podsjetio je i da su upravo dana vijećnici HSP dr. Ante Starčevića 2009. godine, zajedno sa vijećnicima HDZ-a i SDSS-a, glasovali za promjenu Statuta koji je i danas na snazi, a koji omogućava korištenje ćirilice i srpskog jezika u gradskoj upravi.

>> Uvođenje ćirilice na čekanju do kraja lokalnih izbora?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije