Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Uvođenje ćirilice na čekanju do kraja lokalnih izbora?

ćirilica,natpisi,table,borovo
Marko Mrkonjić/PIXSELL
15.03.2013.
u 16:02

Ako će to spasiti državu i doprinijeti da se normalno održe lokalni izbori, neka, kaže šef vukovarskog SDSS-a

Prema za sada još uvijek neslužbenim informacijama iz Vlade RH uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, odnosno, ravnopravne upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, sačekat će završetak lokalnih izbora. Da se stvari razvijaju u tom smjeru pokazuje i najava dnevnog reda za redovitu sjednicu Gradskog vijeća, koja se održava sljedećeg tjedna, na kojoj će se raspravljati oko izmjena i dopuna gradskog Statuta i Poslovnika ali bez ikakvih zadiranja stavki oko uvođenja dvojezičnosti.

Goran Bošnjak, predsjednik Gradskog vijeća Vukovara i visoko pozicionirani član SDP-a u gradu, kaže da za sada još uvijek nema nikakvih službenih ali niti neslužbenih informacija koje se tiču uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

Realna opcija

– I sam smatram da bi najbolje bilo sačekati s uvođenjem dvojezičnosti dok se izbori ne završe. Previše je sve to ispolitizirano u međuvremenu. Kako će biti još uvijek ne znamo, ali znam da postoji i mogućnost da ministar uprave u svakom trenutku donese odluku da se zakon primjeni u cijelosti pa čak i ukoliko Gradsko vijeće ne donese promjene Statuta, rekao je Bošnjak. Dodaje i da je dvojezična tabla za Ured državne uprave, gdje je on pročelnik, napravljena prije nekoliko tjedana i da se čekaju dalje upute od strane ministra Arsena Bauka.

Iz vukovarskog SDSS-a kažu da nisu dobili nikakve informacije oko odlaganja uvođenja dvojezičnosti ali i da su sami svjesni, prema stanju na terenu, da se radi o možda čak i realnoj opciji. Mišljenja su da na ovaj način Vlada RH želi spriječiti dodatnu radikalizaciju pred lokalne izbore ali i da ne žele umanjiti mogućnosti za još jednu pobjedu na izborima gradonačelnika Željka Sabe i SDP-a koji je postao najjača politička opcija u gradu.

Da ne znaju što se događa u Zagrebu pokazalo je i jučerašnje priopćenje Vijeća srpske nacionalne manjine u kojem su zatražili hitnu primjenu zakona i uvođenja dvojezičnosti.

SDSS: Nemamo ništa protiv

– Vukovarski Srbi sigurno neće ništa izgubiti ako će sačekati još 2-3 mjeseca do uvođenja dvojezičnosti. Ako će to spasiti državu i doprinijeti da se normalno održe lokalni izbori, neka, nemamo ništa protiv. Međutim, to isto tako pokazuje i svu nemoć i slabost države, rekao je Srđan Milaković, predsjednik vukovarskog SDSS-a. Govoreći o cijelom postupku uvođenja dvojezičnosti Milaković dodaje da se već gotovo tri mjeseca ne dešava ništa po tom pitanju te da cijela stvar stoji.

– Ministarstvo uprave i dalje se redovito obraća Vijeću srpske nacionalne manjine da dostavi svoje mišljenje oko nekih stvari vezano za dvojezične natpise. Do sada smo im dostavili svoje mišljenje za 33 institucije koje imaju sjedište u gradu, a podliježu dvojezičnosti. Znamo i da je u Ured državne uprave pristigla i već izrađena ploča sa dvojezičnim natpisima, pojašnjava Milaković.

>> Srbi u Vukovaru traže hitno uvođenje ćirilice

Komentara 2

DO
domoljubxy
16:28 15.03.2013.

Smatram da će ovo biti kraj za vladajuće doći će situacija koja će nažalost izmaći kontroli a to abolirani srbi i hoće da destabiliziraju Hrvatsku kao i domaći izdajnici udbaši,kos i drugi koji rade protiv interesa države Hrvatske.Ja kao branitelj prvi ću demokratskim putem rušiti ovaj izdajnički zakon,

PO
poznavatelj
16:32 15.03.2013.

Bas ce ljepo te ploce biti ukrasene cirilicom.Nece biti monotone...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije