Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zameteni u snijegu

Vojska i GSS probijaju se do zarobljenih u vrgoračkim selima

vrgorac hgss (1)
Foto: Slobodan Jerkušić
1/19
06.02.2012.
u 14:54

Jutros je u Vrgorac stiglo i vozilo Zagrebačkog holdinga Unimog, popularniji pod nazivom Freza

Iako se stanje na vrgoračkim ulicama koliko-toliko normaliziralo, građani su i dalje zabrinuti zbog novog snijega koji je jutros počeo ponovno padati. Vrgoračka krajina šesti je dan okovana snijegom, a novine i kruh već se treći dan ne dostavljaju u grad.

U uredu gradonačelnika jutros je prilično živo, sastao se Stožer Civilne zaštite Grada Vrgorca. Zajedno s članovima gradskog poglavarstva i komunalnim službama odgovaraju na upite građana. Telefoni ne prestaju zvoniti i radi se na organizaciji pomoći starijim i nemoćnim osobama kao i dostavi lijekova u sela do kojih je gotovo nemoguće doći.

U samom gradu Vrgorcu stanje je nešto bolje, prometa na ulicama vrlo je malo, ali ga ima i u grad se može ući iz gotovo svih smjerova. Glavne prometnice su prohodne, ali probijen je samo jedan prometni trak pa u slučaju mimoilaženja vozila dolazi do zastoja. Stoga se ne preporučuje korištenje osobnih automobila, već samo u slučaju krajnje nužde.

>>Sve aktualnosti o vremenskim neprilikama danas u Hrvatskoj čitajte ovdje: Hladnoća odnijela još jedan život

U Vrgorac je stiglo i dvadeset vojnika Hrvatske vojske koji čiste prilaz Srednjoškolskom centru i vrtiću. Hvale vrijedan je trud nastavnika i tehničkog osoblja OŠ Vrgorac koji su školsko dvorište sami očistili, iako je škola danas, a i sutra sigurno zatvorena. Osim vojske u Vrgorac je jutros stigla i ekipa GSS-a iz Splita, a njihovi kolege iz Makarske su tu već treći dan. Ekipe GSS-a upravo su intervenirale u mjestu Kljenak, osam kilometara udaljenom od Vrgorca, gdje su do ceste doveli 35-godišnju ženu kojoj je trebalo pružiti pomoć. Vrgorački vatrogasci svojim su je vozilom prevezli u Dom zdravlja. Pripadnici GSS-a došli su terencima i motornim saonicama. Razgovarali smo s nekima od njih.

>>"U Lici nikad nismo nespremni za snijeg"

Stigao i Stipe Božić

– Intervenirali smo u selu Dusina gdje smo dostavili lijekove onima kojima je to bilo potrebno. Također smo intervenirali u Stiljima u zaseocima Tolji i Turići, a bila je riječ o dostavi lijekova. Sada upravo krećemo u Gornji Orah odakle ćemo jedno staricu prevesti k njezinoj kćeri, u pristupačniji dio sela – rekao nam je Tonći Lalić, pripadnik GSS-a iz Makarske.

U svoj rodni kraj stigao je i poznati alpinist, član GSS-a Split – Stipe Božić (inače iz Zavojana pokraj Vrgorca) te poručio:

– Radimo koliko možemo, odazivamo se na sve pozive građana i u Vrgorcu ćemo ostati do daljnjega.

Jutros je pristiglo i vozilo Zagrebačkog holdinga Unimog, popularniji pod nazivom Freza. Ono je očistilo prilaz HEP-u te se uputilo u Poljica i Mijaca, sela u kojima je stanje najteže. Sve građevinske tvrtke iz Vrgorca dale su svoje strojeve na korištenje kako bi pomogli u čišćenju snijega.

>>U Slivnu od četvrtka odsječeni, nema kruha, vode, lijekova...

Pješke po namirnice

Građani komentiraju da neki građevinari čuvaju svoja vozila, što nije istina, riječ je o vozilima koja nisu prilagođena za rad u ovakvim uvjetima i ne raspolažu adekvatnom zimskom opremom. Na terenu su i bageri, a najveći problem na cesti je ledena kora. Vrgorčani tvrde da ralice nisu uočili, ali iz okolnih sela javljaju da ih vide kako se probijaju do njih. Obične ralice i ne mogu puno toga napraviti s obzirom na uvjete pa je probijanje do sela prepušteno teškoj mehanizaciji. U sela do kojih je put nepristupačan hranu dostavljaju vrgorački vatrogasci, Crveni križ i GSS. Iz ostalih sela pojedini mještani pješke se probiju do Vrgorca kako bi kupili potrebne namirnice. Što se tiče napajanja električnom energijom, stanje je stabilno izuzev mjesta Mijaca i Poljica u kojima struje povremeno nestaje. Problemi s opskrbom vodom zabilježeni su mjestu Kašče i Stilja. Budući da ni lokalna radijska postaja već pet dana nije u funkciji, građani starije životne dobi koji se ne služe internetom imaju problem s informiranjem.

>>Zvali HGSS i lagali da bi im očistili put. Onda su se potukli i ozlijedili

Radio Biokovo ne emitira program već peti dan. Imamo problem sa signalom i ne znamo kada ćemo ponovno početi s emitiranjem – kaže nam Vedran Hrstić, glazbeni urednik Radio Biokova. Na terenu su i komunalne službe i sami građani te se svi zajedničkim snagama trude vratiti život u normalu. Građanima slabijeg zdravlja kao i osobama starije životne dobi ne preporučuje se izlazak iz domova. Apelira se na mlađe i zdravije da posjećuju svoje starije susjede i da se slobodno obrate gradskim službama ako im je potrebna bilo kakva pomoć. Upravo smo primili informaciju da su komunalne službe odradile velik posao u čišćenju prilaza groblju te da se danas održao i jedan pokop u Vrgorcu.

Cesta prema Pločama prohodna je, ali umjesto uobičajenih 20-ak minuta vožnje potrebno je čak sat i pol. Do Makarske se inače vozi 30-ak minuta, ali sada svi koji su zaposleni u Makarskoj putuju preko Ploča i potrebno im je oko dva i pol sata.

>>Nova žrtva hladnoće: Ispred kuće u Boraji smrznuo se 50-godišnjak

 

Ključne riječi

Komentara 26

ZO
zoki5
15:33 06.02.2012.

Ovo već stvarno postaje smiješno,je** te kao da je tri metra snijega,20 cm.snijega i cijela panika.Dobro da vojska ne izlazi sa tenkovima vanka.

AN
Antiflašist
16:15 06.02.2012.

E****i proklete politicare. Ukoliko je u drzavi prosjek place 4 soma onda bi sve drzavne i javne sluzbe i tvrtke morale shodno tome i zivjeti. Ne bi se smjeli voziti auti od 40 k eura i vise, vec skoda do max 15.000 eura, Onda bi valjda ostalo i za HGSS kojima svakako trebaju helikopteri, sva moguca prijevozna stredstva i sva moguca oprema za izvanredne situacije jer su njihove aktivnosti u ovakvim slucajevima nemjerljive. Ovako gledam iz ureda drzavna (uz to i subvencionirana) tvrtka kupila nove makine od 35k eura nadalje. Mislim ove je pravi sustav ludosti i zbog **** smo tu gdje jesmo.

SE
sestravlatka
15:29 06.02.2012.

A gdje su tisuću kršnih BiH momaka koji su svaki put u Vrgorcu kada triba dati glas HDZ-i, sad ih nigdi nema da očiste snig u svom kobajagi gradu Vrgorcu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije