Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem ilegalaca

U kući od 60 kvadrata prijavljeno 27 stanara koji rade u inozemstvu

vodnjan (1)
Foto: Saša Miljević/Večernji list
1/6
14.04.2010.
u 20:00

Grad Vodnjan je pokrenuo 14 sudskih sporova zbog ilegalnog stanovanja u gradskim objektima. Donesene su već dvije pravomoćne presude pa kreću i ovrhe.

Grad Vodnjan pokrenuo je 14 sporova zbog ilegalnog stanovanja u gradskim kućama i stanovima. Gradić poznat po relikvijama svetaca, kažunima i odličnom maslinovu ulju broji približno 2000 kuća, a računa se da je nelegalno useljenih najmanje 20-ak, u kojima živi više od stotinu ljudi. Među nelegalnim stanarima najviše je Roma, kojih je u Vodnjanu više od 300.

Razgovori s Memedijem

– Već smo dobili dvije pravomoćne presude pa sada kreću ovrhe. Neke su obitelji nelegalno u gradskom stanovima i dulje od 10 godina. To je velik problem i zbog toga me nedavno posjetio saborski zastupnik Roma Nazif Memedi kako bismo zajedno riješili taj problem. Naime, nama nije cilj te romske obitelji ostaviti na ulici, ali želimo raspolagati svojom imovinom – kaže gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović. Vodnjanski Romi su, navodi gradonačelnik, izrazili želju kupiti kuće i stanove u kojima su nelegalno, ali je Grad to shvatio kao ucjenu.

Žele policijsku postaju

– Nećemo dopustiti da netko bude privilegiran pa ćemo te objekte prodavati na natječaju. Imamo u Vodnjanu, primjerice, kuću koju je kupio Rom, a na toj je adresi prijavljeno 27 stanara! Kuća ima 60-ak četvornih metara, a stanara u njoj nema jer rade u inozemstvu – kaže Vitasović. Računa se da je u Vodnjanu ukupno stotinjak napuštenih i zapuštenih kuća, od kojih je 30 posto optantska imovina na koju se želi uknjižiti Grad. Mnoge kuće imaju desetak i više vlasnika, što je posljedica nasljeđivanja od rodbine koja je napustila svoj kraj nakon II. svjetskog rata. I u takvim se kućama stanuje nelegalno.

– Kuće su starije od stotinu godina, derutne i neodržavane pa su prijetnja sigurnosti građana. Problem su i krađe takvih kuća, odnose se kameni dijelovi, stari okviri vrata i prozori. Čini se da završavaju kao materijal za gradnju novih objekata rustikalna štiha – tvrdi Vitasović. Ilegalnih stanovnika najviše je u Vodnjanu, koji ima oko 4000 stanovnika, a u obližnjoj Galižani i Peroju takvih problema nema.

– Zato ćemo i dalje inzistirati na tomu da Vodnjan dobije policijsku postaju, za nju lobiramo već 10 godina, ali neuspješno – rekao je gradonačelnik.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
21:28 14.04.2010.

Možda su to duhovi i zaista svi tao borave, samo ih vi ne vidite ..... bar slika me na to posjeća .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije