Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA RJEŠENJA

Tri obrazovne ustanove dobile ploče koje su osmislili Karlovčani

ploče
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
22.04.2010.
u 17:37

Pametne ploče se već neko vrijeme uvode u škole, ali specifičnost najnovijih je što su značajno tehnički unaprijeđene.

Učenicima OŠ Švarča i Tehničke škole te studentima Veleučilišta Karlovac nastava i predavanja ubuduće će biti puno zanimljivija zahvaljujući novim tehnologijama. Riječ je o deset interaktivnih pametnih ploča čije su najnovije softversko rješenje osmislili karlovački stručnjaci - magistri znanosti Ivan Magličić i Željko Bračika.

Intelektualni kapital

Sve je počelo kada je Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje u 2009. godini sredstvima Svjetske banke nabavio 21 pametnu ploču u vrijednosti od 694.000 kuna. Ubrzo su se tijekom korištenja pojavili neki problemi u primjeni, pa se počelo razmišljati o poboljšanjima. Udruga informatičara županije napravila je projekt rješenja dijela problema. Član udruge Ivan Janković, sveučilišni prvostupnik računarstva, i tajnica mr. sc. Nada Gogić prijavili su to na natječaj Zagrebačke banke pod nazivom “Znanjem do uspjeha”.

Banka je prepoznala potencijal i donirala sredstva za izradu deset interaktivnih ploča vlastite proizvodnje. Potom su poduzeće BMB Netkom i njegovi stručnjaci Ivan Magličić i Željko Bračika razvili profesionalnu verziju pametne ploče s aplikativnim softverom BMB PAMPLO. Obuhvaća prezentacijsku inačicu s programom za razvoj nastavnih sadržaja, kao i program za učenike i studente BMB PAMPLOVIEW kojim se pregledaju gotove lekcije pohranjene na internetskim stranicama.

– Pametne ploče se već neko vrijeme uvode u škole, ali specifičnost najnovijih je što su značajno tehnički unaprijeđene. Funkcionalnije su, softverski kvalitetnije, a vrlo je važno što su dva do tri puta jeftinije i mogu se projicirati na bilo koju površinu. Nisu potrebne velike ploče. Bitno je da djeca i mladi koriste moderne tehnologije te da im one nisu dostupne samo kod kuće – rekao je predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman. Tri karlovačke odgojne i obrazovne ustanove dobila su kompletna rješenja pametnih ploča. Pet ih je dobila OŠ Švarča, četiri Tehnička škola i tri veleučilište. U sastavu tog projekta obavit će se bez naknade i osposobljavanje nastavnika.

– Napokon je u Karlovcu prepoznato da je intelektualni kapital ono što može izdignuti grad. To je ono što nam daje komparativnu vrijednost za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Sretan sam što su ovom vrijednom donacijom i projektom obuhvaćene sve tri odgojne i obrazovne razine. Bez kvalitetnog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja Veleučilište ne može poboljšati rezultate. Vjerujem da ćemo opravdati povjerenje te da će sljedeće generacije napraviti puno više od sadašnjih – rekao je v. d. dekana Veleučilišta Karlovac prof. dr. Branko Wasserbauer. Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Županije Željko Šančić najavio je da do kraja godine nijedna škola neće biti bez barem jedne pametne ploče.

Najopremljenija županija

– Za ovu se zanimamo već nekoliko godina. Nakon što smo prošli na natječaju Projekta socijalno-gospodarskog oporavka za područja posebne državne skrbi i nabavili 21 ploču, to nam je bio dodatni impuls da tako i nastavimo. Danas smo po tom pitanju najopremljenija županija. Međutim, na nekim stvarima još treba poraditi, prije svega edukaciji. Pred nama je još puno mogućnosti i vjerujem da se neće stati na ovome – rekao je pročelnik Ž. Šančić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije