Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali humanitarci

Sto eura Simeonu je dovoljno za školarinu, knjige, hranu i vodu

Kenija
Tihana Hleb/VLM
11.03.2010.
u 14:30

Učenici priznaju da bi 30 kuna koje je svatko od njih odvojio, ionako potrošili na sitnice u trgovinama, a toga im se nije bilo nimalo teško odreći

Zahvaljujući humanosti i nesebičnosti učiteljice Dragice Ljubić Đurašin i njenog 2.a razreda koprivničke Osnovne škole braće Radić, jedanaestogodišnji kenijski dječak Simeon moći će pohađati treći razred u svojoj zemlji.

Siromaštvo

Zajedničkim snagama, učenici 2.a razreda skupili su sto eura. Nevjerojatno, ali taj je novac dovoljan da se Simeonu plati godišnja školarina, kupe sve potrebne školske knjige, pribor za učenje i školska uniforma, te da se dječaku omoguće jedan topli obrok dnevno i voda.

Na ideju o školovanju siromašnog djeteta došla je sama učiteljica. Potaknuo ju je, kaže, jedan televizijski prilog o siromaštvu u Africi i strašnim uvjetima u kojima žive tamošnja djeca.

Projekt pomoći školama u Africi provodi papinska misija, odakle je 2.a razredu i stigla slika malenog Simeonea koju su mališani stavili na posebno mjesto u svom razredu.

O Simeonu i Keniji napravili su i veliki plakat. Doznali su da afrički dječak živi u vrlo siromašnoj obitelji zajedno s jedanaestero braće i sestara, a sav novac "viška" koji se skupi bit će proslijeđen njegovoj obitelji.

Učenici kažu da 30 kuna koje je svatko od njih odvojio za svoje novo kumče ionako potroše na sendviče ili sitnice koje kupuju u trgovini, pa im nije bio problem odreći se tih svojih malih radosti.

Pričaju i kako o Simeonu često razgovaraju s roditeljima i obitelji, a neke od njih i same razmatraju mogućnosti da na isti način pomognu još nekom djetetu.

Učiteljica kaže kako će s projektom nastaviti i narednih godina, a pokušat će ga provesti i s novom generacijom prvašića kojima će predavati.

Nastavljaju pomagati

Također, nada se da će priča njenih đaka potaknuti i druge razrede, pa i škole da se na isti način uključe u humanitarni projekt.

Ravnateljica Marija Puhalo oduševljena je inicijativom svojih đaka.

- Drago mi je što su učenici i njihovi roditelji prepoznali važnost projekta i mislim da je sudjelovanje u njemu izniman odgojni moment. Mališani su spoznali da ima i djece kojima je iznimno teško i trebaju pomoć - kaže ravnateljica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije