Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodoopskrba

S Bukovja će uskoro poteći voda prema 200 kućanstava

'                               '
Foto: 'Photoshop'
1/3
25.05.2010.
u 15:30

Uz visoke pregradske zone u naseljima Vrljanščice, te Pavlovcu i Višnjevcu, pitku vodu dobit će i dio općina Đurmanec i Petrovsko te Lovreča Sela u Krapinskim Toplicama.

Do konca ove godine i početkom sljedeće na širem pregradskom području oko 200 kućanstava sa šireg pregradskog područja koje opskrbljuje pregradska niskogradnja trebalo bi dobiti pitku vodu. Uz visoke pregradske zone u naseljima Vrljanščice, te Pavlovcu i Višnjevcu, pitku vodu dobit će i dio općina Đurmanec i Petrovsko te Lovreča Sela u Krapinskim Toplicama.

Voda uskoro i na Vinagori

Nakon što su sagrađeni vodospremnik Bukovje zapremine 100 prostornih metara, crpna stanica Lenard 2, te nadzorno-upravljački sustav, sve skupa vrijedno 1,55 milijuna kuna, ovih dana obavljaju se posljednji radovi kako bi se voda mogla pustiti za prvih 56 korisnika na području Vrljanščice. – Radi se o investiciji Hrvatskih voda, Grada Pregrade i Niskogradnje, koja je s PDV-om vrijedna više od šest milijuna kuna. Niskogradnja dosad u svom vodoopskrbnom sustavu ima 1900 kućanstava i kad u sustav uđe i drugi visinski predio na području Vinagore, imat ćemo 2300 do 2400 priključaka – rekla je direktorica Niskogradnje Irena Krsnik, dodajući da se i za vinagorsko područje, za tamošnjih oko 200 kućanstava, radi projektna dokumentacija, tako da bi i oni za nekoliko godina umjesto svoga sadašnjeg lokalnog vodovoda trebali imati pitku vodu. No, dodala je, u Vinagori bi moglo biti problema zbog privatnih interesa i otpora nekih ljudi kojima je stalo da se zadrži taj lokalni vodovod s kojeg oni na nelegalan način ubiru novac.

Povijesni trenutak

Mještanin Stjepan Horvat, inače i zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Sopot, ne skriva zadovoljstvo što će umjesto vode iz bunara napokon imati pitku vodu.

– Već 15 godina traju naši napori i pregovori, jer mi smo na 400-500 metara visine, a dolje je Pregrada na 180 metara, dakle visinska razlika je i 200 do 300 metara. Evo, nakon tolikih godina napokon ćemo i mi gore na brijegu dobiti pitku vodu. Ma, ovo je povijesni trenutak za ovaj naš kraj. Hvala svima koji su nam pomogli, jer znamo koliko je skupa cijela ova investicija u odnosu na to koliko smo mi sami mještani mogli izdvojiti za vodu – rekao je Stjepan Horvat.

Igor Cajhen, voditelj komunalnih djelatnosti i graditeljstva u Niskogradnji, rekao nam je da će se za prve korisnike voda, nakon ispiranja cjevovoda i uzimanja uzoraka na analizu, pustiti za otprilike mjesec dana. Prosječna cijena priključka Niskogradnje u ovom dijelu danas iznosi oko 12.000 kuna, a s cijenom vode za kućanstva od 7,45 po prostornom metru, odnosno 8,35 kuna zajedno s odvodnjom, Niskogradnja je danas najjeftiniji legalni distributer vode u Zagorju. Kažu da cijenu vode uspiju pokrivati iz nekih svojih drugih djelatnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije