Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prali novac

“Prljavim” milijunima Komak zatvorio kredit za kupnju tvrtke?

kredit
21.03.2011.
u 16:48

Konačno se počelo reagirati na sve naše prijave, prozivke i apele, zadovoljni su sindikalisti. Državno odvjetništvo traži mjesec dana pritvora za uhićene

Više od 6,5 milijuna kuna od nezakonito isplaćenog predujma dividende u Pivovari Osijek direktor Ivan Komak iskoristio je, sumnjiči se, za zatvaranje kredita kojim je ranije od HFP-a kupio dionice ove tvrtke.

Nezakonite isplate

O isplatama su odlučivali Komak i tri člana Nadzornog odbora – sin mu Ivica, kći Andrea i s njima rodbinski povezan Domagoj Njegovan. Najveći je dio novca otišao na račun tvrtke Kasija, koja je Pivovaru kupila jesenas, a čiji je jedini član uprave Komakova supruga Anica.Istraga je stoga proširena i na suprugu i na njezino poduzeće. Prva je nezakonita isplata predujma u iznosu od 1,1 milijun kuna bila u listopadu 2009., a druga od čak pet milijuna kuna lani u studenom.

– Predujam se može isplatiti ukoliko je tvrtka prethodne godine poslovala s dobitkom. I može biti samo u iznosu polovice prošlogodišnje dobiti. To u ovom slučaju nije bilo ostvareno – kaže Mirta Varga iz Odjela gospodarskog kriminaliteta PU osječko-baranjske.

Pivovara je, naime, u 2008. imala pola milijuna kuna gubitka. Godinu kasnije ostvarila je 1,3 milijuna kuna dobiti, no u tom slučaju predujam dividende mogao bi biti približno 700.000 kuna. Otac, sin i kći Komak te Njegovan privedeni su u nedjelju popodne istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku, kojemu je na stol jučer stigao i istražni zahtjev. Državno odvjetništvo zatražilo je i određivanje pritvora od mjesec dana. Sumnjiči ih se za zlouporabu položaja i ovlasti te prikrivanje protuzakonito pribavljenog novca, a prijeti im kazna zatvora od jedne do deset godina.

Matijašević: Napokon!

Istraga je, pak, pokrenuta zahvaljujući kaznenim prijavama koje su prije više od godinu dana podnijeli Radničko vijeće Pivovare i Sindikat HUS-a koji ima većinsko članstvo u toj tvrtki.

Sindikalisti istovremeno inzistiraju da se ponište i prethodne dvije prodaje osječke Pivovare.

– Neshvatljivo je kako je Trgovački sud dopustio da se u dva navrata obavi promet dionicama koje su predmet spora, odnosno tužbe koju je HFP podnio protiv Komaka tražeći povrat 10.000 “pivarskih” dionica ili 48 posto vlasništva. Zadovoljni smo jer se konačno počelo reagirati na sve naše prijave, prozivke i apele – kaže Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a.    

Ključne riječi

Komentara 10

CA
campa
20:11 21.03.2011.

Ovakvih Komaka u Hrvatskom gospodarstvu ima u večini slučajeva.Čudimo se a znamo kaklo se je vršila privatizacija.Nije on jedini bivši šofer koji je svojim radom steklao bogatstvo.Za lojalnost stranci i kumovskio-rođačkim ključem dobijale su se tvornice jer stoka sitnog zuba nije sposobna da rukovodi nego samo da radi pa nemora ni plaču dobiti jer su jer bi samo trošili na hranu a stranci nam prigovaraju da smo pretili.

OB
-obrisani-
20:59 21.03.2011.

Jos vi neznate u sto nas je ova bratija uvalila,......kad shvatite imati cete mirovine 990 kuna.

HL
hlapec
17:34 21.03.2011.

teras ste zrobili zajebanciju vješ čo ti povedam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije