Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekid štrajka

Novinari Glasa Istre sutra na posao, u srijedu na pregovore

prosvjed glasa istre u puli (1)
Duško Marušić/PIXSELL
14.11.2010.
u 11:14

Ukoliko ne dogovore novi kolektivni ugovor po mjeri, sindikat najavljuje novi štrajk.

Nakon sedam dana štrajka kojeg su proveli na ulici, većinom ispred zgrade redakcije na pulskoj rivi, novinari i drugi zaposlenici Glasa Istre prekinuli su štrajk. Raditi počinju u ponedjeljak. 

Odluka o prekidu štrajka došla je od Štrajkačkog odbora koji je prihvatio prijedlog poslodavca.

- Predlažemo da se sastanak za nastavak pregovora održi u srijedu, 17. studenog u 10 sati, u prostorijama uprave na Trgu 1. istarske brigade i molimo vas da nam pravodobno javite pristajete li na predloženi termin. Pri tome, održavanje sastanka (odnosno nastavak pregovora), ni u kojem slučaju ne uvjetujemo nikakvim vašim prethodnim odlukama o prekidu štrajka s obzirom na to da spadaju u autonomno pravo o kojemu odlučuje isključivo sindikat. Stoga predlažemo da o tom pitanju odlučite po vlastitoj savjesti, stoji u dopisu koji je sindikatu uputio predstavnik Uprave Albert Faggian.

Dogovoru s poslodavcem, čini se, doprinjeo je i dolazak predstavnika HHO-a u Pulu. Oni su se na taj čin odlučili zbog odluke sutkinje pulskog Županijskog suda da štrajkašima uvede radnu obvezu. Ivan Zvonimir Čičak sindikatu Glasa Istre predložio je i pokretanje provjere ustavnosti takve odluke.

U vrijeme štrajka, novinari su dobivali potporu od gotovo svih svojih kolega iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Glas Istre je redovito izlazio, zahvaljujući i radnoj obvezi, a štrajkaši su tiskali i dijelili svoje novine “Glas štrajka“ u kojima su uglavnom objavljivali pisma podrške i kronologiju problema zbog kojih su pokrenuli štrajk. Sindikat se odlučio na štrajk nakon duljeg bezuspješnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru; uslijed nezadovoljstva  zbog mogućnosti  da se uvede šestodnevni radni tjedan,  uz smanjenje osnovice plaće i uvođenja novog koeficijenta, te  zbog najave otkaza za 30-ak radnika.

Osim toga, štrajk je, vremenom postao i pobuna novinara zbog cenzura i veza novina sa političarima. U nekoliko izjava u vrijeme štrajka Uprava nije nijekala da će biti promjena ali da će se program tehnološkog viška donijeti u suradnji sa sindikatom. Pregovori koji počinju u srijedu vjerojatno neće biti lagani, a sindikat je i prije najavljivao mogućnost drugog štrajka,  ne budu li zadovoljni tijekom pregovora.

Ključne riječi

Komentara 7

BU
budisvoj
11:37 14.11.2010.

zrinka vrabec-mojzeš zna kako rješiti slučaj...po uzoru na radio 101...ajde zrinka...

99
999jakob
11:54 14.11.2010.

pa i ne moraju delat, de to pise da moraju hrmbat heheheehehehehe

RA
radnik1
15:20 14.11.2010.

prosli puta ste mi davali minuse, ali ste me ipak poslusali, sto dalje od sindikalaca, dogovorite se sa vlasnikom, jednom prodano auto vise nije vas i ne zaboravite svatko je zamjenjiv jer i drugi cekaju priliku, ipak ima sanse za Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije