Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preseljenje

Niknut će nova Koprivnica na mjestu stare Podravke

\'obz 22. 10. 2009.Koprivnica podravka, koprivnica Photo: Josip Maljak/ Vecernji list\'
Arhiv VL-a
15.07.2010.
u 09:30

Veliki projekt mogao bi biti vrijedan i nekoliko stotina milijuna eura.

S obzirom na vrlo izgledno Podravkino preseljenje na industrijsku zonu, u središtu Koprivnice ostat će golemi prazni prostor. Istražili smo kako bi on trebao izgledati i za što bi trebao biti iskorišten.

– Čelnici Podravke potvrdili su da se namjeravaju preseliti. Grad je zainteresiran za prostor u Starčevićevoj i spremni smo zajedno sjesti i dogovoriti se o izradi urbanističkog plana – kazao je gradonačelnik Zvonimir Mršić i naglasio kako bi taj golemi prostor trebao biti iskorišten za potrebe znanosti, kulture, obrazovanja, ali i one stambene i poslovne.

Idealno za EU

Mršić smatra kako bi se ambicioznim projektom prenamjene tvorničkoga prostora mogao dobiti i novac iz kohezijskih fondova Europske unije, a čiji su programi minimalne vrijednosti 10 milijuna eura. Usto, za njega bi trebalo naći i privatne partnere. Koprivnički bi projekt, prema nekim nagađanjima, bio vrijedan čak nekoliko stotina milijuna eura.

Posljednjih se godina na Danici sagradio veći dio tvornica, a u Starčevićevoj su ostali voće, kokteli, skladišta, pekarnica... Miroslav Vitković, šef Podravkine uprave, najavio je kako će se u budućnost svi proizvodni pogoni preseliti na Danicu. Ipak, još nije sigurno hoće li se iz središta preseliti i Podravkini uredi.

– Do kraja godine bit će dovršena investicijska studija kojom će se vidjeti što je isplativo. Mnogo toga ovisi o financijskoj situaciji i poslovanju kompanije – kazao je Vitković, koji smatra da je logično da se cijela kompanija preseli u industrijsku zonu. O budućim je planovima, kaže, već razgovarao s gradonačelnikom te je moguća i suradnja s Gradom, no, dodaje, ništa još nije definirano.

Što se, pak, tiče izgleda budućeg kompleksa, i Mršić i Vitković naglašavaju kako se tvornička arhitektura tik do Starčevićeve ne smije rušiti. S njima se slažu i projektant Zoran Šepec i dizajner Antonio Grgić.

Šepec smatra da je sedmerokatnica važna zbog vizualnog identiteta grada, a unutarnji dio kompleksa, prema njegovu mišljenju, može se preuređivati već prema potrebi.

Grgić upozorava da je prije bilo kakve gradnje potrebno definirati kakav Koprivnica zapravo želi biti grad i prema toj odluci raspisati urbanističko-arhitektonski natječaj. Takav projekt, kaže, ne bi trebali dogovarati pojedinci, već udruženi stručnjaci. Naglašava da bi budući izgled pomno trebalo uskladiti s njegovom okolinom. S obzirom na to da nitko od sugovornika nije želio na karti Podravke nacrtati svoj prijedlog budućeg kvarta, donosimo Večernjakov prijedlog.

Upravna zgrada trebala bi i dalje imati funkciju uredskog centra u kojemu bi bilo smješteno nekoliko tvrtki. U sadašnjoj zgradi instituta, zbog postojeće opreme, mogao bi se naći ogranak Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, a u zgradu juha mogao bi se preseliti prehrambeni muzej. Pokraj stare pivovare, u središtu kompleksa, našao bi se uređen trg sa spomenikom profesorici Zlati Bartl. Kokteli bi se mogli preurediti u dom za umirovljene radnike Podravke, a veliki skladišni prostor i održavanje u novi stambeno-poslovni kompleks. Uza sve to, moglo bi se naći mjesta i za vrtić, ugostiteljsku ponudu i sportsko-rekreacijski centar.

Zabavni park

Svoj prijedlog iznio je i gradonačelnik, koji smatra kako bi se u Podravkinu kompleksu možda moglo naći mjesta i za zabavni park u koji bi bili uklopljeni Podravkini brendovi. Park ne bi funkcionirao prema uzoru na talijanski Gardaland, već bi imao i edukativne sadržaje, a od njega bi koristi imali i grad i Podravka.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
vidovit
10:14 15.07.2010.

Preselit ministarstvo poljoprivrede iz Zagreba u sedmerokatnicu.Znanje imamo strojeve imamo zemlju imamo TRŽIŠTE IMAMO. Gdije piše da sva ministarstva moraju biti u Zagrebu.To je posao za gospodina Friščiča .S poštovanjem Valter.

EN
Eliot Ness
10:48 15.07.2010.

Može Valtere, pogotovo sada kad gospodin Friščić održava stabilnost zemlje .Ne bavi se ucijenama i podjelama fotelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije