Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teška sudbina

Lauri trebaju posebna kolica koja će držati i respirator

'17.03.2011. Vrbovo 8, Hrascina - Laura Cacko ima 8 godina i od rodenja boluje od spinalne misicne atrofije. Majka ju hrani na sondu, a dise pomocu respiratora. Srednja skola Zlatar organizirat ce hum
'Matija Topolovec/PIXSELL'
22.03.2011.
u 14:45

Obitelj Čačko iz Vrbova ima pravo na obična kolica koja im ne koriste jer dijete ne može samostalno sjediti, a posebna si sami ne mogu priuštiti

Osmogodišnja djevojčica Laura Čačko iz Vrbova kod Hrašćine od rođenja boluje od spinalne mišićne atrofije, a kako je to bolest odumiranja mišića, od navršena sedmog mjeseca dijete je na respiratoru jer su stradala pluća i ne može samostalno disati. Laura živi s majkom Mirjanom, ocem Željkom i mlađom sestrom Lanom. Hrabra mama Mirjana završila je jednogodišnju edukaciju za njegovatelja te posve preuzela brigu o Lauri, koja već tri godine nije bila u bolnici. Laura, osim što je nepokretna, vezana je uz krevet, ne može samostalno sjediti ni govoriti.

Akcija za kolica

Kako su nam rekle ravnateljica i tajnica SŠ Zlatara Zdenka Rogina i Jasenka Auguštan-Pentek, ove je godine tradicionalnu humanitarnu akciju škola namijenila obitelji Čačko za kupnju specijalnih kolica koja bi Lauri donekle poboljšala kvalitetu života, a roditeljima olakšala prijevoz i njegu djeteta.

– Svake dvije godine imamo pravo na kolica, no to su ona obična kolica za sjedenje koja nam zapravo ne koriste jer Laura ne može sjediti – kaže Mirjana i dodaje da specijalna kolica koja se mogu namjestiti i za ležeći položaj ne mogu dobiti preko HZZO-a, a stoje gotovo 14 tisuća kuna, što si obitelj Čačko ne može priuštiti.

Kako je Laura na respiratoru, kolica bi trebala imati i držač za respirator i druga pomagala, što cijenu još podiže.

Mirjana je nabavila i bocu s kisikom, rezervni respirator uz pomoć kojeg Laura diše te aspirator za vađenje sekreta iz pluća jer ako aparati na kojima je dijete zakažu, treba reagirati u sekundi. Laura se hrani preko sonde, a iako sve razumije, komunicira samo mimikom.

Najteže je kupanje

– Teško je, no navikla sam. Bojim se, razmišljam što bi bilo da ja obolim. Sama joj mijenjam sondu, kanilu, podižem je, a ima već 30 kilograma, najteže je kupanje. Specijalna kolica puno bi nam sve olakšala – kaže 30-godišnja Mirjana i dodaje da je zahvalna Bogu što oko sebe ima dobre ljude i prijatelje koji im pomažu.

Svi koji žele pomoći djevojčici i njezinoj obitelji mogu svoje priloge uplatiti na žiroračun 2360000-3114077472 otvoren u Zagrebačkoj banci. Akcija će završiti priredbom "Tko dobro čini, od Boga je", koja će se održati 2. travnja u zlatarskoj Sokolani u 18 sati, a tijekom nje će posjetitelji moći sudjelovati dobrovoljnim prilozima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije