Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arheolozi

Keramika otkrila sloj rimskog naselja starog oko 2000 godina!

arheo (1)
presnimila Ljiljana Risek
30.05.2011.
u 11:32

Na istom mjestu pronađeni su i ostaci kasnog brončanog doba iz 13. ili 12. stoljeća prije Krista

IVANEC – Na mjestu današnjeg strogog gradskog središta Ivanca prije 2000 godina nalazilo se rimsko naselje, koje je egzistiralo u prvom, drugom, trećem, a možda i u četvrtom stoljeću poslije Krista! To nedvojbeno potvrđuju pronađeni ostaci keramike čiju su analizu izvršili stručnjaci Instituta za arheologiju iz Zagreba i potvrdili da je riječ o keramici tipičnoj za 1. i 2. stoljeće rimske povijesti.

Izjavio je dr. sc. Juraj Belaj, voditelj istraživanja na arheološkom lokalitetu Stari grad Ivanec, čija je deseta istraživačka etapa počela prošlih dana. Ovo otkriće uvelike je obradovalo arheologe, jer iako su i za dosadašnjih istraživanja nailazili na pojedinačne nalaze iz rimskog doba (tegule, rimska stela) temeljem kojih je Ivanec već uvršten u kartu hrvatskih romaničkih kontinentalnih lokaliteta, ovo je prvi put u deset godina dugoj povijesti arheoloških istraživanja u Ivancu da znanstvenici mogu čvrsto odrediti naseobinski sloj rimskog naselja.

- Figurativno rečeno, možemo ga prstom pokazati, a nalazi se ispod srednjovjekovnog sloja. Osim ostataka keramike, tu smo pronašli i ulomke rimskih narukvica od plavog stakla i koštanu oplatu češlja kakvi se javljaju tijekom 3. i 4. stoljeća poslije Krista. Budući da je detaljna obrada ulomaka još u tijeku, tek ćemo vidjeti kakvu će nam ispričati priču o povijesti područja na kojemu je kasnije izrastao Ivanec – kazao je dr. Belaj.

U to da je ona, u najmanju ruku nesvakidašnja, pokazuje i potvrda Instituta za arheologiju da su na istom lokalitetu, ali u miješanim slojevima, pronađeni i ulomci keramike iz kasnog brončanog doba, odnosno, iz 13. i 12. stoljeća prije Krista. Također, izdvojeni su i ostaci keramike iz kasnog željeznog doba, kasne latene i srednjeg vijeka, a tomu treba pribrojiti i nalaz kulture polja sa žarama.

I dok znanstvenu zajednicu oduševljava slojevitost nalaza u Ivancu, Ministarstvo kulture na to je ostalo ravnodušno i posve se oglušilo na zamolbu da financijski pomogne ovogodišnja istraživanja. Financira ih stoga Grad Ivanec sa 100.000 kuna.

Komentara 3

EH
Ecce homo
11:53 30.05.2011.

Ministarstvo kulture ne financira ovo nalazište iz jednostavnog razloga : zaposlenici dobiju histerični napad, kad čuju riječ kultura.

OB
-obrisani-
23:22 30.05.2011.

možda i u četvrtom stoljeću poslije Krista! ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: mozda,ali to vrijeme ovi krajevi nisu bilo osvojeni, expanzija n balakn eje isla 400 godina poslije..puste tlaplnje

VE
velikazmija
13:13 31.05.2011.

evo di god zagrebeš otkriva se ------zapad----- a ne regionalno pomirenje i balkan -- pustite balkan --balkancima--- hvala--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije