Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Čelnici G. Polja i Končanice od novinara doznali za odluku župana

'Podravina-bilogora, 18.5.2010. Grubisno Polje, Prema dosadanjim iskustvima, I. Vujevic ocekuje malo novca na ime odstete iz drzavne blagajne Snimio: MIchel Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
27.05.2010.
u 16:20

Premda su zadovoljni županijskim potezom, poljoprivrednici iz državne riznice očekuju "mrvice" naknade.

Glavobolje grubišnopoljskih i končaničkih poljoprivrednika, čije su desetke hektara polja, livada, ali i druga dobra početkom protekloga tjedna potopile nabujale vode izlivene iz korita rijeke Ilove, nisu završene. Naime, oni su već zbrojili štete i procijenili koliko će ih one unazaditi. No, iako je odluku o elementarnoj nepogodi bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija donio i potpisao još u ponedjeljak 24. svibnja, priliku da i službeno prijave štete poljoprivrednici su dobili tek jučer, kada je odluka i objelodanjena, i to tako što ju je prvo zatražio i dobio Večernjak.

Zdvojni čelnici

Čelnici Grubišnoga Polja i Končanice su tek od nas doznali da je nepogoda proglašena. Mladen Mohr, zamjenik predsjednika županijskoga povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, kaže kako je načelnicima odluka upućena poštom prekjučer, te da nije riječ o kašnjenju. - Čekalo se da se izjasne još Grad Daruvar i Općina Đulovac da se ne donose dvije odluke o elementarnoj nepogodi. No, oni naposljetku nisu podnijeli zahtjeve za proglašenjem - objašnjava Mohr.

U Gradu Grubišnom Polju kažu da oštećeni vlasnici imaju rok od osam dana za prijavu šteta, koje će se organizirano podnositi po mjesnim odborima u Velikim Zdencima, Grubišnom Polju i Donjoj Rašenici. Od končaničkoga načelnika Zlatka Bakunića doznajemo da je dio prijava u toj općini već primljen i prije proglašenja nepogode, a da je štetu prijavilo desetak poljoprivrednika na 50-ak hektara različitih kultura.

Među oštećenima priliku da od države zatraži odštetu dobit će i Ivan Vujević iz Ivanova Sela, kojemu je poplava uništila dvadesetak hektara livade i kukuruza te više od stotinu košnica s pčelama i medom.

Njemu je uništen sav urod, zbog toga će hranu za krave, koju je u potpunosti dobivao sa svojih livada, na kraju morati kupovati. Kaže kako će štetu prijaviti, ali na osnovi dosadašnjih iskustava opravdano strahuje da bi mogao dobiti samo mrvice nedovoljne za pokrivanje štete koja se u njegovu slučaju, kaže, popela i do 20.000 eura. - Dio poljoprivrednika sumnja kako je poplava nastala jer je brana na rijeci Ilovi nizvodno navodno bila zatvorena pa se voda izlila po zemljištu.

Do odštete i sudom

Tako da ćemo na kraju razmisliti i o potrazi štete sudskim putem, iako nam se čini daleko nosnim - kaže Vujević, navodeći da livade, usjeve, ali ni košnice nije imao osigurane.

Ističe da su najčešće osiguravali stoku jer je proizvodnja mlijeka primarna na njegovu poljoprivrednom gospodarstvu, ali i stoga što u posljednjih 30-ak godina stanovnici područja u slivu pitome rijeke Ilove i njenih pritoka ne pamte tako razorne poplave kao ovoga svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije