Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimski uvijeti

Zimske gume i lanci obvezni, u Alpe ponesite i lopatu

snijeg na uskrs  (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
05.11.2012.
u 11:48

Obveza stavljanja zimske opreme u nekim je državama određena prema datumima, a ne prema stanju na cestama pa treba biti oprezan

Zimski uvijeti na cestama nešto je s čim će se većina skijaša susresti na svom putu prema skijalištima diljem Europe, kao i na samoj destinaciji ili povrtaku kući.Kako bi za to bili spremni donosimo nekoliko informacija kako se pripremiti za snijeg, poledicu i slične "zimske radosti".

U zimskim uvijetima obvezna zimska oprema

Stručnjaci naglašavaju kako su za sigurnost u takvim uvijetima prije svega važne gume. Dobre gume prilagođene uvijetima na cesti osiguravaju kvalitetno i sigurno prijanjanje uz podlogu, a važnost zimskih guma još više dolazi do izražaja kad se zna da ljetne gume gube svoju elastičnost pri temperaturama nižim od 7 stupnjeva celizijusa. Upravo zato preporučljivo je staviti četiri zimske gume u razdoblju odpočetka studenog kada temperature počinju padati prema nuli.

Lanci su naravno slijedeći korak i dio opreme koji bi trebali imati u vozilu, a obveza njihovog korištenja različita je od države do države. Također obveza stavljanja zimske opreme u nekim je državama određena prema datumima, a ne prema stanju na cestama pa također treba biti oprezan. S obzirom da hrvatski skijaši na bijele padine odlaze većinom u Austriju, Sloveniju, Italiju i Francusku napravili smo kratak pregled propisa u zimskim uvijetima u tim zemljama, te naravno za početak u Hrvatskoj koja je polazišna točka našim skijašima.

Zimska oprema u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Austriji

Prema informacijama iz HAK-a u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Obveznu zimsku opremu za automobile čine 4 zimske (ili M+S) gume ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače).

U susjednoj Sloveniji kroz koju naši skijaši prolaze na putu do svojih krajnjih destinacija, uporaba zimske opreme datumski je označena - između 15. studenog i 15. ožujka. Obveznu zimsku opremu čine 4 zimska pneumatika (označena slovima M+S, snježnom pahuljicom ili oznakom winter) i s minimalnom dubinom profila od 3 mm ili 4 ljetna pneumatika s minimalnom dubinom profila od 3 mm i s pripremljenim lancima za snijeg, u prtljažniku (priboru). Vozila s pogonom na sva četiri kotača moraju imati kod uporabe ljetnih pneumatika lance za snijeg na kotačima na stalno uključenoj pogonskoj osovini.

U Austriji je zimska oprema obvezna od 1. 11. do 15. 4. u trenutku zimskih uvjeta za vožnju. Tada je obvezna uporaba zimskih pneumatika s minimalnom dubinom profila 4 mm ili ljetnih pneumatika s minimalnom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima. Za vozila opremljena sa zimskim pneumaticima lanci za snijeg obvezni su kod veće količine snijega i kad to traži prometni znak.

Francuzi na zimskoj opremi inzistiraju kad su oglašeni zimski uvjeti (snijeg na kolniku), ili kad je s prometnim znakom označena obvezna uporaba, na primjer, lanaca.

U Italiji je pak zimska oprema zakonski,propisana na području doline Aosta, gdje je obvezna od 15.10. do 30.4. Na svim ostalim područjima uporaba zimske opreme obvezna je za vrijeme zimskih uvjeta vožnje. Zanimljivo je i kako se onima koji kreću u Alpe preporuča da osim standardnih lanaca u automobilu imaju i lopatu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije