Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Venecija - grad ljubavi i karnevala

Venecija,kanal
Foto: Leonardo Barbosa/SXC
1/15
11.02.2010.
u 13:32

Svaki kutak venecije odiše prošlošću, pogotovo u vrijeme karnevala koji čarobno oživljava doba princeza, vitezova i ljubavnih zapleta.

Za Veneciju kažu da je jedan od najljepših gradova svijeta. No ono što je sigurno, u njoj će i oni “rezervirani” pokleknuti pred romantikom. Gondole i mnoštvo kanala preko kojih se propinju mostovi nepresušan su izvor kadrova za fotografiranje, a palače nas vraćaju u neka davna vremena duždeva i tradicijskih zabava – karnevala. Mnogi su književnici u Veneciji pronalazili inspiraciju za svoja djela, dok su je drugi poput Goethea i Dickensa silno uzdizali i hvalili. Bogata povijesna ostavština zasluženo ju kiti titulom “muzeja na moru” jer vas u svakom kutku očekuje povijesna priča. Iako se čini mjestom iz snova, Veneciju, grad na 118 otoka podijeljenih sa 170 kanala i povezanih s više od 400 mostova, “guta” podizanje morske razine što svake godine toj oazi umjetničkih duša nanese velike štete. Gradom se vrlo lako kretati pješice ili taksi-brodićima, a poseban je doživljaj vožnja gondolom. U 18. stoljeću u Veneciji je bilo oko deset tisuća gondolijera, danas ih se može nabrojiti tek 500-tinjak... U ovom utočištu romantike lijepo je u svako doba, no karnevalsko vrijeme posebno je za svakog posjetitelja. Kostimirani balovi i privatne karnevalske zabave, nekada rezervirani samo za plemenitaše, danas su dostupni širem krugu koji si to može priuštiti. Posjet venecijanskom karnevalu je poput povratka u prošlost. Maske princeza, vitezova kao i strašnijih likova poput opasnih zvijeri, ali i vrckastih harlekina, opsjedaju grad pa turisti skromno skriveni ispod svojih “maskirnih rekvizita” mogu uživati u mimohodima, predstavama, glazbi te neizostavnom fotografiranju.

 

ŠTO VIDJETI?

TRG SVETOG MARKA – Nezaobilazno mjesto u gradskoj turističkoj ponudi. Tri zgrade prepoznatljivih arkada Procurative Vecchie (stare) protežu se sjevernom stranom trga od tornja sa satom do Ala Napoleonice sagrađene 1810. godine po naredbi Napoleona I., na koju se nastavljaju i Procurative Nuove (nove). Glavna svečanost venecijanskog karnevala održava se ovdje. Tijekom karnevala na zapadnoj strani trga postavlja se pozornica. Upravo na trgu i uličicama oko njega pronaći ćete maske koje se ponosno šeću i poziraju prolaznicima. Bazilika svetog Marka spojena je s Duždevom palačom. Riječ je o katedrali i ujedno najpoznatijoj crkvi u Veneciji. Prozvana je i Zlatnom crkvom zbog raskoši cijeloga zdanja te pozlaćenih bizantskih mozaika kojima je ispunjena unutrašnjost.
DUŽDEVA PALAČA – Kad krenete prema Trgu svetog Marka proći ćete kraj gotičke palače, građevine karakterističnih arkada koja gleda na lagunu. Upravo to je Duždeva palača iz koje je Mletačkom Republikom upravljao dudž sve do kraja 18. stoljeća, a koja je i danas centralno mjesto venecijanske kulturne, vojne, političke i ekonomske povijesti. Unutrašnjost palače moguće je razgledati. Zavirite u duždev apartman, u prostore gdje su zasjedali vladajući i uživajte u dekoracijama koje su djelo velikih majstora venecijanskog slikarstva kao što su Tizian, Tintoretto i Veronese. Palača je Mostom uzdaha povezana sa zatvorom. Taj most bio je mjesto na kojem su se osuđenici opraštali od vanjskog svijeta. Zanimljiv dio palače tajne su prostorije među kojima su i one gdje su zatvorenici bili ispitivani i mučeni.
CAMPO SANTA MARGHERITA – Trg karakterističan po tržnici ribom i povrćem. Dobio je ime po crkvi svete Margarite. U središtu trga nalazi se samostalna građevina iz 1725. godine koja je služila kao sjedište Varotera – štavljača i krznara. Mnogi se prilikom obilaska Venecije često vraćaju na ovaj trg jer je na njemu mnoštvo kafića i restorana, uvijek se nešto događa, pa sjesti i promatrati ljude kako neprestano prolaze može biti zanimljivo i opuštajuće.
TRG SVETE MARIJE FORMOSE – Prema legendi, u 7. stoljeću Djevica Marija ukazala se biskupu San Magnu na današenjem Trgu svete Marije Formose, rekavši mu da sagradi crkvu u njezino ime. Narod je crkvu nazvao Santa Maria Formosa u znak sjećanja na lik Djevice Marije ukazan u obliku bijeloga oblaka. Legenda je oživjela u 14. stoljeću, a prvi je put dokumentirana 1060. godine. Mramorna bijela zgrada koja se danas može vidjeti na istoimenu trgu datira iz 1492. godine, a sagradio ju je Mauro Codussi na starim temeljima.
BASILICA DI SANTA MARIA DELLA SALUTE – Vjerojatno najfotografiranija crkva u Veneciji, jednostavno je ne možete ne vidjeti dok se šećete drugom stranom Velikog kanala (Canal Grande). Ova manja bazilika sagrađena je osamdesetih godina 17. stoljeća od istarskog kamena i marmorina. Unutrašnjost crkve uglavnom krase Tizianova djela (stropne freske).
MOST RIALTO (PONTE DI RIALTO) – Od otprilike 400 venecijanskih mostova, Rialto je jedan od najpoznatijih, najstarijih i najvećih, a proteže se preko kanala Grande. U početku je most bio jedina spona između dviju obala kanala, a smatra se da je prva verzija mosta nastala početkom 12. stoljeća. Most kakav danas vidimo sagrađen je krajem 16. stoljeća i nezaobilazna je turistička postaja.

GDJE KUPOVATI?
Posjećujete li Veneciju upravo tijekom karnevala u veljači, pravi suvenir bit će venecijanska maska ili bilo što drugo prigodno karnevalu. Venecijanske maske mogu se kupiti u cijelome gradu, a njihove cijene znatno variraju, pa je tako za neke potrebno izdvojiti i više od 300 eura, dakako govorimo li o originalnim maskama. Iako je proizvodnja maski i kostima modernizirana, i danas ima majstora koji poštuju stara pravila ručne izrade. Drugi suvenir koji ćete željeti potražiti je muransko staklo te kojekakve figurice, posude i ukrasi načinjeni od njega. Naušnice, ogrlice pa čak i prstenje također će biti lijep suvenir. Iako Veneciju gastronomski ne možemo odviše pohvaliti, u gradu ćete pronaći specijalizirane trgovine u kojima se prodaje tipično talijanska hrana.
I TRE MERCANTI trgovina je u kojoj ćete moći kupiti najbolje vrste talijanske hrane, stotinu vrsta umaka za tjesteninu, stotinu vrsta biranih vina te likere kao što je limoncelo koji se proizvodi samo na jugu Italije. Tu je i velik izbor maslinovih ulja te octa balsamica starog i do 50 godina. Ipak valja imati na umu da tipičnu venecijansku hranu, osim tradicijskih venecijanskih čokoladnih keksa, ovdje nećete pronaći jer nikada nije postojala proizvodna tradicija. (Campo della Guerra, u blizina Trga svetog Marka,(www.itremercanti.it)

GDJE SE ZABAVITI?

VENECIJANSKI KARNEVAL – “Il Carnevale di Venezzia” ušao je u svjetsku literaturu zahvaljujući Goldonijevim i Goetheovim tekstovima, dok mu je najveću  slavu “prišio” možda ne najveći no zato svima najpoznatiji ljubavnik, Casanova. Ovogodišnji karneval održava se od 6. do 16. veljače.
Želite li uživati u Veneciji, vidjeti poznate bazilike, crkve, muzeje, svakako pokušajte kupiti kartu koja ne samo da će vas odvesti na preporučena mjesta već ćete izbjeći gužve i stajanje u redu s tisućama ljudi koji su krenuli kamo i vi. Jedan od ljepših doživljaja svakako je vožnja brodom Velikim kanalom. Dok se pred vama izmjenjuju fasade Venecije naučit ćete ponešto i o povijesti palača i crkvi koje se nalaze uz sami kanal, ali i o mostovima bremenitima značenjem. Poželite li se provozati gondolom, taj doživljaj može vas mnogo koštati, ali, ima li romantika pravu cijenu?
LAGUNA – Ne okolišajte istražiti venecijansku lagunu. Otoci kao Murano, Burano i Torcello otkrit će vam mnoge tajne kao što je izrada poznatog muranskog stakla, pitoreskne fasade ribarskih kuća na Buranu, poznata čipka, a možete i zaviriti u katedralu Santa Maria Assunta podignutu u 7. stoljeću na otoku Torcellu.
Ostajete li u Veneciji nekoliko dana, nije naodmet upoznati i gradsku okolicu. Mnogi se odluče istražiti prekrasne planinske krajolike Dolomita gdje se nalazi i poznato skijalište Cortina d`Ampezzo. Neki su te padine vidjeli samo prekrivene snijegom, ali priroda je na tome mjestu jednako zanimljiva i ljeti, osobito uz planinska jezera. Kako je zbog svoje ljepote često nazivaju “biserom Dolomita”, Cortinu svakako treba posjetiti.
Regije Veneto i Friuli poznate su po vinogradima i kvalitetnim vinima, a vinske ceste dovest će vas do vinskih podruma u kojima se čuvaju vina sorti kao što su cabernet, merlot, refosco, friulano i tocai.

GDJE JESTI?
Osim poznate talijanske tjestenine i pizze, mnogi venecijanski restorani nude riblji meni. Slastice i razna peciva, kolači i sladoled obvezno se moraju kušati. Od svih vrsta, veličina i okusa teško je ponekad izabrati onu pravu slasticu, pa nemate li taj tren apetit zamolite da vam spakiraju kako biste ih ponijeti doma.
AI GONDOLIERI restoran je koji datira s početka 20. st., kada su se ovdje mogla probati jednostavna jela, igrati karte, a bio je i mjesto okupljanja lokalnog stanovništva i radnika. Danas je jedan je od najboljih i najpopularnijih restorana u Veneciji, koji su posjetili i bivši francuski predsjednik Mitterand, dizajneri Cavalli i Valentino, mnogi političari te poznate filmske zvjezde među kojima i Liz Taylor, Meryl Streep, Cameron Diaz te John Malkovich.
CAFFE FLORIAN vjerojatno je najpoznatiji svjetski kafić. Otvorio ga je Floriano Francesconi 29. prosinca 1720. g. pod imenom Venezia Trionfante, da bi s vremenom dobio ime po svom utemeljitelju Florianu. Bogata prošlost i poznata lica poput poznatog dramskog pisca Goldonija i velikog ljubavnika Casanove, pridonijeli su tome da i do danas ostane kultno mjesto venecijanske povijesti, bogatog glazbenog repertoara i jedinstvenog interijera. (Trg svetog Marka, ispod Procurative Nuove, www.caffeflorian.com)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije