Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Noć kada Venecijani pozivaju na svoje altine

venecija
Foto: Tanja Božić
1/5
06.07.2016.
u 19:09

Festa del Redentore najveći je praznik za stanovnike najljepšeg grada na svijetu

 Barem deset puta čula sam od prijatelja da su spremni sjesti u automobil i voziti se do Venezije kako bi ondje proveli dan u šušuru, popili aperitiv ili neko fino vino frizzante, pojeli nešto i dijelili dan u ljepoti zaustavljenoj u vremenu, energiji kojom zrači tak poseban grad. Osim što dijelimo ljubav prema Veneciji, priznajem da postoji dan u godini koji rezerviram za odlazak onamo. Poseban je to dan, treći vikend u srpnju kada tradicionalno posjećujem prijatelje Venecijance u sestiereu Dorsoduro koji otvaraju svoju “altinu” (jednu od onih prekrasnih terasa na krovovima) za usko društvo koje se okuplja na isti dan. Naša domaćica unaprijed priprema najbolje od venecijanske kuhinje i izvlači najbolje tanjure i čaše od murano stakla jer nas čeka najuzbudljivija noć – Festa del Redentore, svečanost veća i od Silvestrova kada na altini dočekujemo zoru.

Festa je vezana za važan datum u povijesti Venecije, 4. rujna 1576. godine, na dan svetkovine Presvetog Otkupitelja, na koji se dužd Alvise Mocenigo zavjetovao da će izgraditi velebnu crkvu kada završi epidemija kuge – Chiesa del Redentore. Epidemija je uzela danak u jednoj trećini tadašnjeg venecijanskog stanovništva, oko 50 tisuća ljudi, a među njima je bio Tiziano Vecelli, poznatiji kao Tizian. Angažiran je čuveni kipar, pisac i kroničar Andrea Palladio. On je za suradnika izabrao graditelja i arhitekta Da Pontea te su zajednički potpisali crkvu na otoku Giudecca, poznatu kao Il Redentore. Posvećena je 1592. godine i jedno je od najpoznatijih Palladijevih djela. Kamen temeljac položen je na Giudecci 1579. godine i napravljena je mala drvena crkva do koje je vodio most napravljen od brodica vezanih jedna za drugu preko kanala Giudecca od Zatere.

Glavni događaj na proslavi i danas je – vatromet. Pripreme počinju u zoru, a već s prvim sumrakom zauzimaju se mjesta na brodicama, balkonima, terasama... Oko 23 sata s pontona smještenih u blizini otoka San Giorgio Maggiore počinje vatromet i Sv. Marko postaje najljepša pozornica na svijetu, obasjan vatrometom koji se raspucava iznad trga, bazilike i duždeve palače. Traje od 45 do 60 minuta, osvjetljava noć i budi snažne emocije među Mlečanima i posjetiteljima. (više na Večernjakovoj blogosferi u blogu - Gastrobajterica)  

Duga noć -  traje a mladi odlaze na Lido gdje zabava traje do zore. Sutradan je velika regata duž Canala Grande .  Vatromet u boji zastave organiziran je na Festi del Redentore 2006. kada su Talijani postali prvaci svijeta u nogometu. San Marco je gorio. Suvenir glavu čuva za velikih vrućina. Čuvajte se odbljeska mora i bjeline kamenih pročelja dok se šećete gradom  

SAVJET PLUS: Best Travel 249 kn (jedan dan), Elite Travel 485 kn + brod i vlak (dva dana), Crno jaje 209 kn + brod •

     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije