Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAĆA PROZA I PUBLICISTIKA

Tajne Dioklecijana, uzbudljivi ljubavni i povijesni romani, novinske reportaže i nove priče nagrađivanog autora – prepustite se domaćim autorima

Profil knjiga
Foto: Profil knjiga
01.11.2016.
u 17:00

Nakon serije putopisa Jasen Boko vraća se pisanju biografije u čemu se već okušao pišući o Tinu Ujeviću. Ovaj put bavi se osnivačem Splita, Dioklecijanom, jednim od najvažnijih rimskih careva o kojem se jako malo zna. Biografija Dioklecijan stiže na Interliber, baš kao i Glumica njegova života, novi ljubavni roman Rosie Kugli, koji se bavi sudbinama dviju sestara. Podsjećamo i na knjige objavljene u rujnu: 1202. romaneskni prvijenac Frane Herende o križarskoj opsadi Zadra, Nakon deadlinea, zbirku novinskih reportaža koju je priredila Bisera Fabrio, ali i Dimnu zavjesu, prijevod prve zbirke priča koju je Josip Novaković napisao nakon što je ušao u finale prestižnog međunarodnog Bookera.

Jasen Boko: Dioklecijan, Biografija kontroverznoga rimskog cara: reformator ili progonitelj kršćana?

Foto: Profil knjiga

Iako je Dioklecijan jedan od najvećih careva Rimskog Carstva, o njemu se malo toga sa sigurnošću zna, a naša su saznanja često proizvoljne legende ili pristrane interpretacije. U pokušaju da ipak rasvijetli život te fascinantne osobe autor se u ovoj detaljnoj biografiji čvrsto oslonio na dostupne relevantne rezultate znanstvenih istraživanja te opisao Dioklecijanov uspon od običnog vojnika do rimskog cara, osnivanje i funkcioniranje tetrarhije, carevu abdikaciju i smrt u palači koju je izgradio. Opisi velikih uspjeha te interpretacija kontroverznih odluka poput ekonomske reforme i Edikta protiv kršćana izvanredno prikazuju ovu izrazito slojevitu ličnost. Ova je biografija pristupačna i zabavna u svom pristupu ozbiljnoj problematici kojom se bavi. Otkrivajući sasvim nepoznatu priču o Dioklecijanu, ova se knjiga čita kao uzbudljiv povijesni triler i nastojanje da se tog cara zasluženo povijesno valorizira.

Rosie Kugli: Glumica njegova života

Foto: Profil knjiga

Ubojstvo cijenjenog filmskog redatelja Fabijana Detonija izaziva sablazan u filmskim i umjetničkim krugovima, tim više što je glavna osumnjičena njegova supruga, slavna glumica Adela Detoni koja je priznala ubojstvo. Adela i njezina sestra Irma nikad nisu bile osobito bliske, pogotovo nakon što se Fabijan oženio Adelom, iako je Irma u srednjoškolskim danima bila ludo zaljubljena u njega. Sestre godinama nisu razgovarale. Ipak, tragedija koja se dogodila povezat će ih na čudne načine. Rosie Kugli, nagrađivana autorica koja s podjednakim uspjehom piše za djecu i odrasle, postaje prepoznatljiva po svojim urbanim ljubićima u kojima strastveno i zorno opisuje ljudske vrline i mane vodeći svoje junake kroz životne nedaće do prave ljubavi.

Josip Novaković: Dimna zavjesa

Foto: Profil knjiga

Putovanja koja završavaju tragedijama, prošlost od koje se ne može pobjeći, studentske muke s muzikalnim životinjama, iskustva karizmatičnih lutalica, činovi milosrđa koji ne donose samo sreću... sve su to mjesta koja u Dimnoj zavjesi istražuje nagrađivani prozaik i esejist Josip Novaković. U prvoj zbirci priča napisanoj nakon što je ušao u finale prestižnog međunarodnog Bookera, Novaković se vraća temama koje su odredile njegov opus: egzil, rat, religioznost, ali i sitni pomaci u stvarnosti koji život čine tako čudesnim i začudnim. Priče o ratu i užasu isprepliću se s fantastikom i satirom, ali i nježnim, nostalgičnim, duboko intimnim pripovijestima. Zajednička odrednica, kao i uvijek kod Novakovića, jest istraživanje onoga što čini čovjeka, sa svim njegovim ljepotama, užasima, manama i veličanstvenošću.

Kupi knjigu

Frane Herenda: 1202.

Foto: Profil knjiga

Maj, kapetan bana Kulina, tražeći kćer otetu s obiteljskog imanja, nakon duge potrage od Dubrovnika do Šibenika dolazi u Zadar gdje ga u službu uzima vladajuća zadarska patricijska obitelj. Godine 1202. Zadar je bogat, moćan grad koji otvoreno prkosi Veneciji i Papi te se dugi niz godina uspješno nosi s napadima. No Zadrani doznaju da se okuplja križarska vojska za posljednji veliki pokušaj oslobođenja Jeruzalema, a saveznika pronalazi u Veneciji. Hoće li stotine lađa i deseci tisuća križarskih vitezova s gotovo deset tisuća konja i stotinama opsadnih sprava osloboditi Jeruzalem ili imaju drugi naum? Kako će se velika povijesna zbivanja odraziti na individualne sudbine? Roman 1202., romaneskni prvijenac zadarskog autora Frane Herende, dinamičan je akcijski povijesni roman, priča prepuna drame, intriga i diplomatskih spletki o jednoj od ključnih epizoda u povijesti Zadra.

Kupi knjigu

Nakon deadlinea – priče s terena, priredila Bisera Fabrio

Foto: Profil knjiga

Projekt zbirke reportaža hrvatskih novinara Nakon deadlinea – priče s terena nastao je u želji da vanjskopolitički novinari iz različitih pisanih i elektroničkih hrvatskih medija svojim pričama s terena pokušaju dočarati važnost i dinamiku novinarskog posla, situacije i izazove u kojima su se pritom nalazili, kontekst kako su nastajale neke reportaže i općenito što to znači raditi reporterski posao, kako se nositi sa stresom i problemima, koji su privilegiji, a koji nedostaci posla. Autori tekstova iskusni su novinari s dugogodišnjim iskustvom koji imaju puno terenskih priča „u nogama“ i koji su odabrali reportažu koja ih se u profesionalnoj karijeri najviše dojmila i koju nisu samo prepričali već su je obogatili osobnim detaljima, anegdotama i nekim naknadnim razmišljanjima ili novim kontekstom. Knjiga obuhvaća reportaže Ana-Belle Leikauff, Bisere Fabrio, Dragana Nikolića, Elizabete Gojan, Hrvoja Krešića, Borisa Orešića, Josipa Šarića, Ivane Dragičević, Jasmine Kuzmanović, Jerka Bakotina, Snježane Pavić, Renate Rašović te Nataše Barac i Zorane Bajt.

Predgovor je napisala Bisera Fabrio, ujedno i priređivačica izdanja.

Kupi knjigu

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije