Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Vlatka Cvrtile:

Ne vidim razloge za pokretanje postupka razrješenja ravnatelja SOA-e

Vlatko Cvrtila
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.02.2016.
u 22:07

Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku i nacionalnu sigurnost komentira predsjedničinu odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e

1. Je li slučaj tajnog nadzora Zdravka Mamića  (a u koji je i sama predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović uletjela), pod uvjetom da je točno sve što je iz Ureda Predsjednice RH neslužbeno pušteno u medije, opravdani razlog za smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića?

Da bi mogli odgovoriti na ovo pitanje, trebali bi imati informaciju tko je nadzirao Zdravka Mamića. Ako je to činila SOA, što je manje vjerojatno (jer ga uopće ne vidim kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti čime se SOA treba baviti), onda je Dragan Lozančić mogao znati za primjenu mjera jer ih on i predlaže Vrhovnom sudu od kojeg mora dobiti odobrenje. U pripremi aktivnosti predsjednice, oni koji su zaduženi za njezinu neposrednu sigurnost (a to nije SOA), planiraju njezin izlazak iz ureda i trebaju je upozoriti na moguće sigurnosne rizike ukoliko raspolažu takvim informacijama (a ne nužno ravnatelj SOA-e). On nije osoba koja bi trebala znati što planira predsjednica i njezin protokol, već je to zadaća njezina neposredna osiguranja koje je u ingerenciji MUP-a. Mogli bi eventualno raspravljati o nekim aspektima njegove odgovornosti ukoliko je on znao za protokol predsjednice i njezine namjere, ali on nije osoba koja bi trebala imati tu informaciju. Dakle, ne vidim utemeljenost te optužbe u slučaju da je SOA nadzirala Zdravka Mamića, a ravnatelj nije bio upoznat s protokolom predsjednice. Ukoliko je Zdravko Mamić bio pod mjerama u okviru istrage PNUSKOK-a ili USKOK-a, za čiju primjenu odobrenje daje sudac istrage, što je vjerojatnije (s obzirom na optužne prijedloge upućenih od strane Državnog odvjetništva sudu), onda takvu informaciju nije trebao imati ravnatelj SOA-e, pa se postavlja pitanje kako ju je on uopće mogao o tome informirati jer to nije njegova zadaća, već njezina osiguranja (ako imaju takvu informaciju, a u pravilu je ne bi trebali znati zbog tajnosti istrage). I u ovom drugom slučaju ne vidim utemeljene i opravdane razloge za pokretanje postupka razrješenja ravnatelja SOA-e. Pored svega, postavlja se pitanje zašto bi itko o istragama i mjerama istrage (pa i tajnog nadzora), informirao bilo kojeg nositelja državne vlasti (pa i predsjednicu) jer oni ne trebaju raspolagati tim informacijama zbog neovisnosti i tajnosti istraga. I na kraju, ne vidim problem da se predsjednica sastaje s bilo kime tko nije osuđena osoba (a Zdravko Mamić to nije), pa se postavlja pitanje kako je to odjednom postao tako veliki problem. Time se, posredno, ugrožava integritet građanina Zdravka Mamića jer ga se proglašava sigurnosnim rizikom (što očito nije bio u izbornoj noći). Uzimajući u obzir sve rečeno, teško se oteti dojmu kako to nisu pravi razlozi za pokretanje postupka razrješenja ravnatelja SOA-e.

2. Dobar ste poznavatelj prilika u sigurnosno-obavještajnom svijetu, što Vam vaši izvori govore: Je li Lozančić učinio išta protuzakonito zbog čega bi trebao biti smjenjen?

Stvarno ne znam je li činio nešto protivno zakonu, mada predsjednica u svojem prijedlogu govori o tome. Mislim da bi bilo jako dobro da se utvrde sve činjenice jer se ovdje očito više ne radi samo o iskazivanju povjerenja jednom čovjeku, već i o tome kakav će u budućnosti biti odnos nositelja državne vlasti prema sigurnosno-obavještajnom sustavu i čelnim osobama. Javnost države, koja je članica NATO-a i EU, zaslužila je potpunu informaciju jer se ne radi o bilo kojem državnom dužnosniku, već o osobi koja vodi najosjetljiviji dio sustava nacionalne sigurnosti. Postoje nadzorna tijela i bilo bi jako dobro da ona provedu nadzor. Ako je bilo protuzakonitog djelovanja, to je i njihov propust. Na žalost, nisam veliki optimist da će itko pokrenuti istragu za utvrđivanje činjenica, pa ćemo vrlo vjerojatno ostati uskraćeni za točne informacije. 

3. Kako komentirate činjenicu da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e, da je premijer Tihomir Orešković uzeo svojevrsni "time-out" prije nego što odluči hoće li supotpisati Lozančićevo razrješenje ili neće, a potpredsjednik Vlade Božo Petrov istovremeno tvrdi kako "u ovom trenutku ne vidi razloga za smjenu"?

Ovo je jako zanimljiva situacija koja me navodi na zaključak kako ne postoji koordinacija između onih dijelova vlasti koji su zaduženi za usmjeravanje sigurnosno-obavještajnog sustava (što je zabrinjavajuće). Nadam se samo da su bolje koordinirani kad se radi o stvarnim pitanjima nacionalne sigurnosti. Ali isto tako je znakovito da predsjednik Vlade i potpredsjednik, koji bi logično trebali imati više informacija od nas, reagiraju na ovaj način, što može značiti da im predsjednica nije dala jako uvjerljive dokaze protiv ravnatelja SOA-e.  

4. Što mislite, kako će to na koncu završiti, hoće li Lozančić biti smijenjen?

Teško je predviđati, mada mi se čini da se njegov mandat približio svom kraju jer mu je iskazano nepovjerenje od strane jednog nositelja državne vlasti. U suprotnom bi predsjednica morala povući svoj prijedlog, što je moguće, ali malo vjerojatno. Nisam siguran da je bilo kome potrebna kriza koja bi nastala ukoliko vlada otkloni mogućnost njegova razrješenja. 

5. Ako bude, tko bi prema vašim informacijama mogao postati novi ravnatelj SOA-e, a koga biste Vi željeli vidjeti na tom mjestu?

Ravnatelj će biti osoba koja će uživati povjerenje predsjednice i premijera. Želio bih vidjeti odgovornog profesionalca koji će nastaviti s razvojem sustava koji neće ovisiti o promjenama vladajućih struktura. 

>> Urušava se domovinska sigurnost, a Karamarko nema pojma 

>> Sukob oko smjene šefa SOA-e Lozančića. Predsjednica potpisala razrješenje, Orešković zatečen

Komentara 5

BA
bakulušić
14:25 07.02.2016.

Pa da! Nije trebalo mijenjeti ni hrvatsku Vladu sa Milanovićem na čelu. Treba samo mijenjati saborske zastupnike da radni ljudi i građani i dalje misle da su samoupravljači. Da žive u zabludi kao što su živjeli zadnjih sedamdeset godina. I da ih gospodin Cvrtila podučava demokraciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije