Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2016. u 12:45

HDZ je uvjeren da je previše popustio Mostu kada su sastavljali Vladu pa je sada frustriran kao nezadovoljna mlada koja je naivno pristala na dogovoreni brak

Nije lako biti političar. Ponekad morate uvjeravati podanike da je istina nešto što svi, ama baš svi, znaju da nije istina. Tomislav Karamarko i Božo Petrov, prvi i drugi potpredsjednik Vlade, otišli su čak i korak dalje.

Na upite novinara tvrde da su odnosi između koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta idilični, a onda, kao da se ništa nije dogodilo, počnu nabrajati probleme oko kojih se ne mogu dogovoriti. Nesuglasice su toliko velike da paraliziraju normalan rad Vlade. Prljavo rublje iznosi se bez ikakve zadrške pa je gotovo potpuno zauzelo javni prostor.

Karamarko hoće pod svaku cijenu ugurati Milijana Brkića u Vladu iako vrlo dobro zna da je njegov tajnik plutajuća mina koja može trajno narušiti slabo zajedništvo vladajuće garniture, pa čak i dovesti do raspada koalicije. Nije uopće bitno hoće li neki sud presuditi da je glavni tajnik HDZ-a plagirao diplomski rad. Za političku osudu dovoljna je neupitna činjenica da je Brkić prepisao 70 posto diplomskog rada svoga kolege. Božo Petrov zna da bi prihvaćanje takvog kandidata za ministra značilo, možda i nepovratno, gubitak vjerodostojnosti Oreškovićeve Vlade koja si voli tepati da je reformska i stručna.

Šef Mosta pokušava na svaki način stopirati ulazak Brkića u Vladu pa je čak na izvanrednoj presici glumio Alisu u zemlji čuda koja uopće ne zna tko je HDZ-ov kandidat za ministra. Čini se da Karamarkovim prijedlogom nije sretan ni premijer Orešković koji, nakon što je predsjednica praktično iznudila smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića (koji će prije ili kasnije biti smijenjen), više ne želi doći u situaciju da mora samo potpisati ono što je netko drugi odlučio. Najjednostavniji izlaz iz pat-pozicije bio bi kada bi Karamarko ponudio još dva kandidata za ministra branitelja, ali on zasad to ne želi ni čuti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se završiti ovaj ozbiljan sukob. Brkić je prevažan za Karamarka i HDZ, ali je jednako tako i prevelik uteg za Petrova i Oreškovića. Tko god popusti, priznat će poraz. Ali nije to jedini problem koji muti odnose između dvojice potpredsjednika.

HDZ je uvjeren da je previše popustio Mostu kada su sastavljali Vladu pa je sada frustriran kao nezadovoljna mlada koja je naivno pristala na dogovoreni brak. Karamarko je u postizbornoj trgovini nevoljko predao policiju Mostu, ali bi sada, kada je prošla baba s kolačima, kadrovirao u njemu. Nije uobičajeno i primjereno da potpredsjednik Vlade zadužen za represivni aparat javno dijeli packe ministru policije samo zato što nije napravio čistku. Nisam primijetio da su se Karamarko i Petrov tako angažirali pri izradi prijedloga proračuna. Na kraju ispada da se dva koalicijska partnera slažu samo u tome da treba smijeniti direktora HRT-a Gorana Radmana i spriječiti Vesnu Pusić da postane glavna tajnica Ujedinjenih naroda. Ne kažem da je to loše, ali je premalo za jednu “reformsku i stručnu vladu”. 

>>Radman: Postupak razrješenja nije formalno-pravno utemeljen

>>Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo smjenu Gorana Radmana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije