Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2016. u 14:36

Čekali smo to četiri desetljeća. Očekujemo zato onaj “good, good, good” i za kulturu

Čestitam mojoj Rijeci na osvojenoj tituli europske prijestolnice kulture 2020., napisala je u priopćenju u petak prijepodne predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Do pisanja ovog teksta, predsjednik Vlade Tihomir Orešković još nije čestitao Rijeci na velikom uspjehu.  Neugodan dojam koji je izazvao nedolazak najavljenog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na objavu odluke europskog stručnog povjerenstva u Muzej Mimara, donekle je ispravio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar koji se pojavio u Muzeju. Ali, u zraku je ostalo visjeti pitanje kakav će odnos Oreškovićeva Vlada zauzeti prema Rijeci kao domaćinu EPK 2020. godine. Naime, prema usmenim obećanjima prijašnje hrvatske administracije, hrvatska se Vlada obvezala da će grad koji izbori kandidaturu potpomoći s deset milijuna eura.

Prema proračunu Ministarstva kulture, za ovu je godinu za tu namjenu izdvojeno samo 500.000 kuna!? Ako se takvim tempom nastavi, teško će se doći do iznosa od 10 milijuna eura. Stoga se što prije moraju sastati ministar kulture, riječki gradonačelnik i primorsko-goranski župan, a najbolje i premijer, jer vremena za taktiziranje više nema.

Odbrojavanje do povijesnog trenutka kada će prvi hrvatski grad u povijesti postati europskom prijestolnicom kulture doslovno je otpočelo, a taj strogo kontrolirani sat ne kuca samo SDP-ovoj riječkoj gradskoj i županijskoj vlasti, nego cijeloj Hrvatskoj. Stoga cijela Hrvatska treba stati iza riječkog prijestolništva, dijelom kojega je i obnova industrijskog kompleksa “Rikard Benčić” i njegovo pretvaranje u riječku muzejsko-knjižničnu četvrt, ali i obnova Titova broda “Galeb”. Šansa za Rijeku, šansa je i za Hrvatsku. Uostalom, Hrvatska je svoju kulturnu prijestolnicu čekala puna četiri desetljeća. U tom nas je projektu preduhitrila i Turska.

Zato što prije od premijera Oreškovića očekujemo onaj optimistični “good, good, good” i za kulturu.

>> Grad Rijeka bit će europska prijestolnica kulture 2020. godine!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije