Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobijedila konkurenciju

Grad Rijeka bit će europska prijestolnica kulture 2020. godine!

rijeka
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
24.03.2016.
u 17:57

Na objavi u Muzeju Mimara nije se pojavio ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Zamijenila ga je zamjenica Ana Lederer, ali došao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar

Grad Rijeka bit će europska prijestolnica kulture 2020., objavljeno je danas u Muzeju Mimara. Vijest je objavio Steve Green, predsjednik stručnog povjerenstva Europske komisije koje je protekla dva dana u Zagrebu vodilo posljednje razgovore s predstavnicima četiri grada kandidata.

Na vijest o riječkoj pobjedi najviše su se razveselili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i umjetnički voditelj riječke kandidature Slaven Tolj. U kratkoj izjavi gradonačelnik Obersnel rekao je da će Rijeka biti prije svega europska prijestolnica kulture, na čemu je inzistiralo i stručno povjerenstvo, jer je i Greene rekao da nisu birali hrvatsku, nego europsku prijestolnicu kulture. Izjavio je i da je Oliver Frljić dio najuže riječke ekipe za projekt EPK te da će i dalje raditi i to napose na scenskom segmentu programa. Rekao je da sada slijedi i osnivanje agencije koja mora pripremiti grad za veliki cjelogodišnji projekt 2020. godine.

Predstavnici gradova finalista Osijeka, Dubrovnika i Pule korektno su čestitali riječkom vodstvu. Zanimljivo je da se na objavi u Muzeju Mimara nije pojavio ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Mijenjala ga je njegova zamjenica Ana Lederer, ali je došao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, inače Riječanin, kao da je znao da će njegov grad pobijediti svoje jake suparnike koji nisu žalili truda ni novaca za svoje kandidature.

>>Riječani osigurali live stream proglašenja iz Muzeja Mimara

>>Split želi biti Europska prijestolnica kulture

Komentara 42

IC
ICCO
19:48 24.03.2016.

A šteta što će Frljiću već isteći mandat a on će 2020- postati ravnatelj narodnog pozorišta u Čačku.

Avatar Cinco
Cinco
19:12 24.03.2016.

Naime, grad Maribor još i dandanas otplaćuje dugove iz razdoblja kada je bio prijestolnica kulture, iako im se broj posjetitelja učetverostručio, odnosno s jedan milijun narastao je na četiri milijuna, a što građani misle o projektu EPK može se vidjeti na mnogim, loše intoniranim grafitima koji su još po ovom gradu.

KA
kapelica
20:50 24.03.2016.

Čestitam rijeko i molim vas okrecite je a sa onih prekrasnih austrougarskih fasada pokosite travu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije