Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darko Pavičić

Biskup Zdenko Križić nudi Crkvu koja neće biti izolirana

Zdenko Križić
Foto: Privatni arhiv o. Zdenko Križić
1/3
16.05.2016.
u 11:48

Crkva budućnosti neće biti vlasništvo neke elite, zatvorene skupine koja je dovoljna sama sebi, zarobljena moći i vlašću.

Dolaskom novih biskupa u hrvatski episkopat nedvojbeno su zapuhali novi vjetrovi u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Svjedoči to posljednje imenovanje gospićkog i senjskog biskupa mons. Zdenka Križića, koji će biti svečano zaređen točno za tjedan i pol, 25. svibnja, u srijedu, u gospićkoj katedrali. Osim što je očito da se radi o skromnom i poniznom redovniku, koji nije ni sanjati mogao da će ga zaskočiti biskupska služba, važno je primijetiti njegov naglasak na potrebi duhovnosti u današnjem životu Crkve u Hrvatskoj.

“Iz vjerničke perspektive biti duhovan znači držati jako do vrijednosti, do krjeposti. Kada se govori o duhovnosti, kao da se govori o nečemu što je nevidljivo, što nije točno. Duhovnost je vidljiva. Čovjek duhovnosti je prepoznatljiv po svom ponašanju i životu, što znači da se on trudi živjeti te duhovne vrijednosti, a to su vrijednost istine, žrtve, zauzetosti za slabe, za jadne, autentične ljubavi... Kada čovjek raste u tome, onda on i drugoga promatra kao Božji dar sebi, a ne nekog konkurenta ili nekoga tko ga ugrožava. Duhovnost ne dopušta čovjeku da se izolira”, rekao nam je biskup Križić u intervjuu prije ređenja.

To su riječi pape Franje – Crkva se ne smije izolirati. Ona je kuća svih i mora biti otvorena svima. Osobito onima koji su danas na njezinoj margini ili se osjećaju odbačeni i ostavljeni. To su brojne skupine društva, od homoseksualnih osoba do razvedenih i ponovno vjenčanih ili bilo koga tko je iz nekih razloga otpao iz Crkve.

Crkva budućnosti neće biti vlasništvo neke elite, zatvorene skupine koja je dovoljna sama sebi, zarobljena moći i vlašću. Zato papa otvara Crkvu svijetu i kazuje joj da izađe na ulicu i približi Krista svima. Na njima je, dakako, hoće li tu ponudu prihvatiti.

Novi gospićki biskup mons. Križić nudi sada takvu Crkvu hrvatskim vjernicima. Crkvu istine, zauzetosti za slabe i jadne, Crkvu autentične ljubavi. Crkvu koja neće biti izolirana.

Ključne riječi

Komentara 4

IN
Interstellar
12:21 16.05.2016.

A i kakav je to naslov "Biskup --- nudi Crkvu --- takvu i takvu ---"? Kako to biskup može "nuditi" Crkvu (i crkvu). Po principu "ponuda - potražnja" i obratno?

IN
Interstellar
12:18 16.05.2016.

"Biti duhovan" i "držati do vrijednosti" znači - biti elita, u pravom i plemenitom smislu riječi. "Elita" nije nužno nešto loše - " Mnogo zvanih, malo izabranih." - biskup bi to morao znati, a i vrhovni biskup (pap) također (osobito).). Kakve veze pak homoseksualne osobe, ili oni koji su se ogriješili o sakrament braka (kako se crkveno može ponovno vjenčati osim ako nisi udovac ili udovica - ne znam), kakve to sve veze ima s duhovnošću, i kako ih to biskup vidi danas među "odbačenima" i "ostavljenima", kad se gay ideologija i promiskuitet nameću kao vladajuća nova norma društva, dapače vrlo agresivna, kako ih dakle biskup vidi među "odbačenima" i "ostavljenima" - zaista mi nije jasno. Ali mi je jasno da su vrata paklena ne samo nadvladala (crkvu), nego su se i širom otvorila. Zaista za sve. Do te mjere da više kao vrata crkve nemaju nikakvoga smisla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije