Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krapina

Pod ovrhom, a stanove su otplatili

Švaljek
Foto: Matija Topolovec /PIXSELL
1/3
27.11.2014.
u 13:00

Stanari su otplaćivali stanove na račun KGM Građenja, koji je u međuvremenu digao hipotekarni kredit od 15,5 milijuna kuna na zgradu i još ga nije otplatio

Kada ti netko prijeti oduzimanjem doma, krova nad glavom koji si pošteno zaradio i platio, boriš se svim sredstvima da taj dom i zadržiš. Upravo su se u tom filmu, odigranom po pomalo nevjerojatnom, ali tako “hrvatskom” scenariju, pronašli stanari zgrade u Zagrebačkoj cesti u Krapini. Radi se o otprilike 25 stanova i više poslovnih prostora, ali hrabrost da javno istupi imao je tek mladi bračni par, Marko i Štefica Švaljek. Njihovu priču potvrdili su nam još neki stanari, koji su željeli ostati anonimni.

Kako je počelo

- Predugovor o kupnji stana po povlaštenoj cijeni, s tvrtkom KGM građenje na čijem je čelu Marija Gmajnić, potpisujem 2008. godine, a cijena je bila 468.000 kuna. Prva uplata bila je tri dana nakon potpisivanja predugovora, 27. listopada 2008. godine, a iznosila je 180.000 kuna. Druga uplata od 100.000 kuna bila je u svibnju 2009. godine, a ostatak od 190.000 kuna uplaćen je 26. studenog 2011. Radilo se o uplatama na žiro račun tvrtke KGM Građenje. Kupoprodajni ugovor sklopili smo 2. siječnja 2012. godine, kada smo i dobili ključeve od stana - prisjeća se Marko Švaljek. Problem se međutim pojavio kad su se Švaljekovi željeli uknjižiti - službenica u katastru rekla im je da im ugovor nije potpun, jer da na temelju njega ona ne može izvršiti upis te da trebaju tražiti aneks, u kojem je specificirano koji stan kupuju. Nakon toga, kažu, otišli su do Marije Gmajnić i traže je aneks, na što im je rekla da joj banka ne dozvoljava davanje aneksa i da trebaju još počekati. Tu im sve postaje sumnjivo, nije im bilo jasno kakve sad veze banka ima s time.

- Saznao sam da su 29. listopada 2009. godine, dakle godinu dana nakon moje prve uplate za stan, pa i nakon druge uplate, tvrtke KGM Građenje i GTV Adria (koju vodi Marijin brat, Tomislav Gmajnić op. a.) s Hrvatskom poštanskom bankom zasnivaju ugovor o kreditu, do 2.150.000 eura. Gmajnići nas nisu obavijestili da će dizati hipotekarni kredit nad nekretninom koju su već dobrim dijelom prodali - ogorčen je Marko Švaljek te napominje da u vrijeme sklapanja predugovora s KGM-om i isplate 40 posto cijene stana, parcela na kojoj se gradila zgrada nije bila opterećena nikakvim teretima.Inače, HPB je u ugovoru o kreditu naveo da ih se treba obavijestiti ako je bilo koji stan prodan, jer se tada novac koji kupci stana uplaćuju prosljeđuje na račun banke, a ne žiro račun KGM Građenja.

Neugodna iznenađenja

- To su trećom ratom ignorirali, ona je definitivno trebala ići banci - tvrdi Švaljek, kojeg je tek čekalo još neugodnih iznenađenja.- U svibnju 2013., nakon što smo dobili aneks ugovora i već se uknjižili, slučajno smo na internet stranici HPB-a pronašli da je naš stan raspoloživ za prodaju. Zovemo tada u HPB, a i mailom smo im poslali kopiju predugovora, ugovora i aneksa ugovora. Tek tada su istaknuli da je stan prodan - prisjeća se Švaljek. Mariji Gmajnić tada su rekli da će je tužiti i unajmili su odvjetnicu da traži od nje brisano očitovanje.

- Radili smo pritisak da ćemo raskinuti ugovor i tražiti da nam vrati novac natrag, da selimo. Gospođa Gmajnić nije pristajala i samo nam je govorila da neka se strpimo - kaže Štefica Švaljek.

Vrhunac je ipak bio kada su 8. siječnja ove godine dobili “čestitku”, obavijest o ovrhi nad stanom. I danas je cijeli slučaj na sudu. Stanari su uložili žalbe, pa je njihov slučaj na Županijskom sudu u Zlataru, dok je ovrha HPB-a protiv KGM Građenja i GTV Adrije na Općinskom sudu u Krapini.

- Da nismo uložili žalbu, banka bi nam možda već sjela na stan. Tražili smo kopiju žalbe i dali je svojim odvjetnicima, koji su rekli da je loše napisana ona koju su napisali odvjetnici koje su nam ponudili Gmajnići. Napisali smo novu žalbu gdje se spominje čitava kronologija. To je napisano u veljači ove godine i nikakvo rješenje sa suda još nismo dobili - kažu Švaljekovi, koji su sve prijavili u DORH-u.Nama su u DORH-u potvrdili da provode izvide koji su tajni, a vezani “uz eventualno počinjenje kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju od strane KGM Građenja”.

Komentara 5

DD
dr dragon
13:45 27.11.2014.

To vam je ljudi lijepa nasa,lopov do lopova.Drzavne institucije legalni lopovi

DD
dr dragon
16:04 27.11.2014.

Kakvi su to danas sudovi koji nemogu prosuditi sto je pravda a sto nije. Presude su u korist lopova,lazova... Zao mi je moje djece koju sam odgajao da budu fini,posteni,pravedni ljudi

UL
ugodan let
02:38 29.11.2014.

sudovima u Hrvatskoj manipulira mafija zato i nemamo pravne drzave.Drugim rijecime tko ima lovu moze raditi sto god hoce.Oni koji su stekli lovu preko noci stekli su je ilegalno zato nam je cijela LIJEPA NASA takva kakva je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije