Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGE LISTE ČEKANJA

Klasnić će prije bubreg dobiti u Hrvatskoj nego u Njemačkoj

Ivan Klasnić
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
28.09.2016.
u 18:00

Pravilo je u praksi da donirani bubreg traje 14-15 godina, što je gotovo pa dvostruko više nego što je trajao Klasniću koji ga je transplantirao 2007.

Ugledni hrvatski nefrolog objašnjava nam da je prvo važno utvrditi zašto je došlo do otkazivanja bubrega jer je u praksi transplantirani organ od živog donora uvijek dugovječniji.

Inače, pravilo je u praksi da donirani bubreg traje 14-15 godina, što je gotovo pa dvostruko više nego što je trajao Klasniću koji ga je transplantirao 2007. 

Usto, naš sugovornik nefrolog naglašava da je sa svakom idućom transplantacijom organa šansa da će ta transplantacija biti uspješna sve manja jer se odbacivanjem organa povećava broj antitijela u organizmu.

A baš zbog tih stvorenih antitijela Klasniću brat Josip vjerojatno neće moći donirati bubreg (zato što mu je prvi bubreg donirala majka Šima). Kako je objasnio nefrolog, u Hrvatskoj se na bubreg prosječno čeka godinu dana, a pravo da budu na nacionalnoj listi čekanja imaju svi hrvatski državljani, što znači da može i Ivan Klasnić koji ima hrvatsku putovnicu.

Dobra je vijest za Ivana što je Hrvatska član Eurotransplanta. Inače, na bubreg u Njemačkoj čeka se puno dulje, trenutačno oko sedam godina.

I zato bi Klasniću bilo dobro da se prijavi na hrvatsku listu čekanja.

Također, prema zadnjim istraživanjima hrvatska transplantacijska kirurgija i dalje je u svjetskom vrhu, kako po broju doniranih organa, tako i po broju odrađenih transplantacija.

Komentara 12

NV
novo vriijeme
00:11 01.10.2016.

Ako je Hrvatska članica Eurotransplanta onda je lista čekanja za bubreg zajednička za Hrvatske i Njemačke pacijente. Po čemu bi onda ako ga mi stavimo na listu čekanja čekao godinu dana bubreg a ako ga stave njemci sedam. Ili suu njemci nesposobni ili je stvar u nečem drugom Osim toga gdje plaća zdravstveno u Njemačkoj ili Hrvatskoj?

DO
domazl
18:19 28.09.2016.

Želim mu svu sreću i uspjeh u liječenju!

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
18:42 28.09.2016.

U drugom članaku piše da je vjek transplantiranog bubrega 10-tak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije