Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u prošloj godini

Rekordan broj zaraženih HIV-om u Europi, trećinu čine imigranti

hiv
Foto: Ilustracija: Daniel Kasap/PIXSELL
26.11.2015.
u 13:18

Po podacima WHO-a i EU-a, broj migranata - nositelja HIV-a koji stižu u Europu, u posljednjih je deset godina pao za 41 posto

Rekordan broj zaraženih HIV-om evidentiran je tijekom 2014. u Europi i u središnjoj Aziji, a trećinu među njima čine imigranti, izvijestili su EU i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ističući potrebu za većim angažmanom i bržim djelovanjem u borbi protiv širenja virusa.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Stockholmu i WHO iznijeli su podatak o čak 142.000 novih slučajeva, što je najveći broj otkad je bolest osamdesetih godina prošlog stoljeća evidentirana na kontinentu.

Samo u Rusiji je 60 posto ili 85.000 dijagnosticiranih, a u 28 zemalja članica EU-a i trima državama Europskoga ekonomskog prostora - Islandu, Liechtensteinu i Norveškoj samo ih je 21 posto. Tendencija smanjenja broja inficiranih zabilježena je u zemljama zapadne Europe. 31 posto zaraženih rođeno je izvan zemalja u kojima im je infekcija dijagnosticirana, a taj je omjer najveći u najbogatijim zemljama sjeverne Europe - na Islandu, u Švedskoj, Luksemburgu, Norveškoj i Irskoj. 

Po podacima WHO-a i EU-a, broj migranata - nositelja HIV-a koji stižu u Europu, u posljednjih je deset godina pao za 41 posto, a europske zemlje vrlo uspješno sprečavaju širenje zaraze na vlastitom teritoriju. 

"S obzirom na to da su izbjeglice i migranti žrtve svojevrsne socijalne izoliranosti u prihvatnim zemljama, veća je mogućnost njihova rizičnog ponašanja i mogućnost zaraze virusom", rekla je direktorica WHO-a za Europu Zsuzsanna Jakab.

"Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve euorpske zemlje da o ovom problemu vode računa i da se angažiraju na prevenciji i liječenju virusa HIV-a kod svih zaraženih izbjeglica i migranata bez obzira na pravno stanje. To je istodobno najsigurniji način da se zaštiti i stanovništvo zemlje u koju su stigli", smatra Jakab. 

Način prijenosa virusa razlikuje se ovisno o zemlji. 

"Za povećanje zaraženih virusom u zemljama istočne Europe odgovoran je njegov prijenos među heteroseksualnim osobama te zaraza virusom kod ovisnika o drogi preko inficirane injekcije. U zemljama članicama EU-a i Europskoga ekonomskog prostora dominanatan način prijenosa HIV-a je putem seksualnih odnosa među muškarcima", stoji u priopćenju dviju institutucija.

>>U Hrvatskoj s HIV-om živi oko 1000 osoba

Komentara 7

MI
mirr
15:59 26.11.2015.

liberali ce europu doci glave

Avatar megatronman
megatronman
15:05 26.11.2015.

Svašta nam dolazi sa imigrantima. Nema veze sa ksenofobijom nego sa zdravim razumom. Do neki dan se tvrdilo da među njima nema terorista. Itekako ih ima no oni u Njem. za sada miruju.

BO
boovuu
16:52 26.11.2015.

Rekordan broj zaraženih HIV-om evidentiran je tijekom 2014. u Europi i u središnjoj Aziji, a trećinu među njima čine imigranti. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- oblik rata i terorizma je širenje zarazni bolesti. ISIL prijeti EU . osim eksplozivnih naprava i samoubojica služese i i ovim načinom terora. širenjem zaraza i neizliječivih bolesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije