Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
regenerativna medicina

'Prekrijemo li kožu biološkim matičnim stanicama iz rajčice ili zelenog čaja, dobivamo novu za tri tjedna'

akne
Foto: Thinkstock
1/2
04.05.2015.
u 09:45

Tvrtka Sewon Cellontech surađuje s hrvatskom Atlantic Grupom, a kod nas traže i partnere za nova znanstvena istraživanja

– Osnovno područje moje karijere regenerativna je medicina. Temelj su joj matične stanice i biomolekule u posebnome sustavu koje je razvila moja tvrtka – kaže nam dr. Cheong-Ho Chang, predsjednik uprave tvrtke Sewon Cellontech iz Seula s kojom je hrvatska Atlantic grupa upravo uspostavila suradnju koja počinje kozmetičkim segmentom Serezena, Sewonova regenerativnog sustava.

Razgovarali smo s dr. Cheong-Ho Changom. Visoki 50-godišnjak djeluje puno mlađe, a izuzetno je susretljiv sugovornik. Na pitanje što je specijalizirao nakon studija klasične medicine, odgovorio je – ortopediju. Reagirali smo spontano.

– Znači, pravi ste doktor za bolno rame... – kažemo mu, a on se isti čas posvetio svojoj struci, pregledao rame, uputio na potrebne pretrage, naveo injekcije koje mogu pomoći. Ni trunka distance koja bi bila logična s obzirom na to da je tu po drugom važnom poslu. Ta njegova ljudska crta ulijeva povjerenje u sustav s kojim tvrtka ulazi u Hrvatsku, dragocjen u slučaju zdravstvenih tegoba sa zglobovima, ligamentima, kostima, kožom i tenom.

– Za puknuće ili ozljeda zgloba izumili smo filer koji ide u zglob, a koji povezuje njegovo tkivo. Riječ je o kolagenu, i to biokolagenu iz kože mlade svinje. Načinili smo kolagen koji je po sastavu najbliži onom iz sastava ljudskog tijela. Kolagen je najvažniji protein ljudskog tijela kojim se mogu korigirati brojni naši fizički problemi. Taj je kolagen skup. Postupak je inovativan – kaže dr. Chang.

Druga su vrsta biološke matične stanice iz rajčice, ginsenga, zelenog čaja i drugih biljaka koje, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koju smo razvili, snažno regeneriraju kožu. Prekrijemo li njima kožu, dobivamo novu kožu za tri tjedna od nanošenja.

Dr. Chang je siguran u rezultat tog sustava kojim Sewon Cellontech gradi svoju kozmetiku naziva Serezena, koja će biti dostupna u Atlanticovu ljekarničkom lancu Farmacia.

Medicinu je studirao na Catholic Medical School u svome rodnom Seulu, u kojem i sada živi sa suprugom, 20-godišnjim sinom i 18-godišnjom kćeri. Pitamo ga zašto je odlučio studirati medicinu.

– Htio sam da moji roditelji žive dugo i da budu zdravi – odgovorio nam je.

Pada nam na pamet da tako plemenit odgovor možemo čuti samo od pravog istočnjaka. On se pak nada da će u Hrvatskoj naći partnere i u znanstvenim institucijama koje se bave istraživanjima na području regenerativne medicine.

>>Japanci proizveli pivo koje nas čini mlađima?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije