Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ne mogu se sjetiti'

Poznato vam je to lice, ali imena se ne možete sjetiti? Poboljšajte pamćenje

pamćenje
Foto: Thinkstock
18.04.2014.
u 07:32

Mozak stalno treba biti aktivan! Ako često postavljate nove zadatke svojemu mozgu, ponovno će se aktivirati njegovi zapostavljeni segmenti (znanstveno je dokazano!)

Mozak se smanjuje nekoliko grama u svakom desetljeću jer aksoni – žice koje prenose informacije od jednog do drugog neurona – slabe ili izumiru.

Također, na memoriju, naročito onu koja pokriva osobna imena i telefonske brojeve, sve manje se možete osloniti. Iako su ove promjene prirodne i uglavnom nisu opasne, rizik od demencije (gubitka intelektualnih sposobnosti) s vremenom se sve više povećava. Alzheimerova bolest najčešći je oblik staračke demencije.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Što možete učiniti?

Mozak stalno treba biti aktivan! Ako često postavljate nove zadatke svojemu mozgu, ponovno će se aktivirati njegovi zapostavljeni segmenti (znanstveno je dokazano!). Uostalom, brojna istraživanja pokazuju da osobe koje se najviše vremena bave nekim mentalno stimulirajućim aktivnostima, kao što su čitanje, rješavanje križaljki, sudjelovanje u društvenim igrama, smanjuju rizik od demencije za čak 50%.

No također je važno da uz sve gore navedeno i vaše tijelo stalno bude u pokretu. Stručnjaci kažu da redovita fizička aktivnost, pa makar to bila i šetnja od 45 minuta tri puta tjedno, potiče mentalne sposobnosti za 20%. Dakle, što je bolja kondicija, veće su i sposobnosti percepcije.

>>Čitanje, rješavanje križaljki i društvene igre smanjuju rizik od demencije

>>Trudnice, ovo je potrebno za razvoj bebinog mozga i očiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije