Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinuti stručnjaci

Muče vas neželjeni kilogrami? Ne odgađajte borbu s njima

Anoreksija, pretilost
Foto: Shutterstock
22.05.2015.
u 08:48

U Irskoj se predviđa da će za petnaest godina 89% muškaraca i 85% žena imati problema s težinom, dok će pretilo biti 57% žena i 48% muškaraca.

Europa će se do 2030. godine suočiti s epidemijom pretilosti i prekomjerne tjelesne težine "enormnih razmjera", predviđa Svjetska zdravstvena organizacija u svojoj studiji o 53 europske zemlje.

Uzbekistan i Irska na vrhu su neslavne ljestvice 53 zemlje.

U Irskoj se predviđa da će za petnaest godina 89% muškaraca i 85% žena imati problema s težinom, dok će pretilo biti 57% žena i 48% muškaraca.

Trend rasta pretilosti bilježi se i u Grčkoj, Španjolskoj, Švedskoj, Austriji i Češkoj.

U Velikoj Britaniji 73% muškaraca i 63% žena imat će prekomjernu težinu do 2030. godine, dok će trećina žena biti u kategoriji pretilih.

Svako treće dijete u svijetu ima prekomjernu tjelesnu težinu i ta je brojka u stalnom rastu, što zabrinjava stručnjake širom svijeta.

Stoga se na današnji dan, 22 svibnja, kada se obilježava Europski dan pretilosti, posebno naglašava koliko je bitno  podići svijest građana i pružiti im informacije o značaju, važnosti i utjecaju na zdravlje prekomjerne tjelesne težine i tjelesne aktivnosti te motivirati građane na usvajanje zdravih navika.

>>Alarm WHO-a: Europa je pred epidemijom pretilosti!

>>Ovo je sok koji će istopiti masne naslage s trbuha?

>>Mame i tate, spriječite debljinu svog djeteta!

Komentara 2

SA
samoborka
21:44 22.05.2015.

Steta sto nema podataka o Hrvatima. Narod nam je sve masniji. Rijetko koji muskarac nema masnu trbusinu.

HR
hromcan
09:14 23.05.2015.

Nije ljepo vidjeti debelog čovjeka ili ženu ,a još ružnije je vidjeti ih jako mršave-anoreksične... .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije