Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riješite test

Koliko vaše srce ima godina? Otkrijte je li 'starije' nego bi trebalo biti

Srce
Foto: Shutterstock
04.09.2015.
u 08:39

Stručnjaci upozoravaju da se što prije riješimo loših navika i okrenemo zdravijem životu, a među najvećim prijetnjama za srce su pušenje, prekomjerna tjelesna težina i visoki krvni tlak.

Jedan od dvojice muškaraca ima pet godina starije srce u odnosu na svoju dob, a, kad su žene u pitanju, omjer ide 2:5, odnosno dvije od pet žena će imati 5 godina starije srce.

Srce zapadnjaka u prosjeku je osam godina starije nego što bi trebalo biti, podaci su to američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (Centers for Disease Control and Prevention)

Srčana oboljenja najčešći su uzrok smrtnosti, a u 2012. godini umrlo je čak 17,5 milijuna ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da se što prije riješimo loših navika i okrenemo zdravijem životu, a među najvećim prijetnjama za srce su pušenje, prekomjerna tjelesna težina i visoki krvni tlak.

Koliko je staro vaše srce, sada možete i vi otkriti ako riješite OVAJ jednostavan test.

Upišite potrebne podatke, datum rođenja, spol i druge tražene parametre, a poštanski broj ne trebate ispunjavati. Visinu i težinu možete prebaciti u metrički sustav klikom na plavi link ispod kućice.

Test daje najpouzdanije rezultate ako znate točne vrijednosti svog kolesterola i krvnog tlaka, no ako ih ne znate, tada će računati po prosječnim vrijednostima prema vašoj životnoj dobi.

Kalkulator računa jedino za one starije od 30 godina, a za njih će predvidjeti i do koje dobi se očekuje da žive bez srčanog ili moždanog udara.

>>Ljudi žive sve dulje, ali su i dulje bolesni

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije