Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriveno

Jesti odrezak svaki dan ili prestati pušiti? Ista je stvar

Proteini, meso
Foto: Shutterstock
28.08.2015.
u 08:27

Osobe koje jedu namirnice bogate proteinima imaju niži krvni tlak, zdravije arterije i znatno manji rizik od srčanog i moždanog udara

Jesti odrezak od 75 grama, 100 grama lososa ili piti nešto manje od pola litre obranog mlijeka svaki dan pomoći će u prevenciji srčanih oboljenja baš kao i prestanak pušenja, tvrde norveški znanstvenici.

Osobe koje jedu namirnice bogate proteinima imaju niži krvni tlak, zdravije arterije i znatno manji rizik od srčanog i moždanog udara.

Znanstvenici tvrde da su aminokiseline iz proteina zaslužne za jačanje stanica, tkiva i mišića. 

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia, a koje je objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, pokazalo je da konzumacija namirnica bogatih određenim aminokiselinama ima isti učinak kao i prestanak pušenja, redukcija unosa soli u organizam ili povećanja intenziteta vježbanja, navodi se.

U tu skupinu spadaju namirnice poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda, graha, leće, brokule i špinata.

>>Izbacila je meso iz prehrane i evo što joj se dogodilo

>>Top 9 namirnica koje biste trebali češće uvrstiti na jelovnik

Komentara 5

TR
Trnjanec
09:32 28.08.2015.

To znači da možemo nastaviti pušiti ako svaki dan jedemo odrezak!

DU
Deleted user
10:19 28.08.2015.

Baš si idem jenoga lososeka vloviti u obližnji potok... sutra more domaći krmenadlinček... a v nedelju bi se mogli počastiti i zmotuljkom švercane škije... aha nebi, niš od toga... osim ako ne uložiš ekstra truda, vremena i nofci...pri čemu nema garancije da si nabavil zbilja domaće i zdravo, a ko nema ekstra vremena, nofce i žifce za to, ili samo ima drugog neodgodivog posla ... pravac dućan po konzervu ribica ili kilu krmiča, sve garant uvozno ofkorz, pa na prvi kiosk po pljuge ko hoće ko neće na isto ti dojde, netko umre prije netko malo kasnije, usprkos ovakvim čudnim člancima, poplavi "supernamirnica" i crnoj listi "antinamirnica" - more se čovjek malo pripaziti naravno, teško se kontrolira kaj ali možemo kontrolirati koliko jedemo, a dandanašnji nitko nema šanse umreti zdrav:(

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:25 28.08.2015.

U ovoj anketi nedostaje najvažniji odgovor. U naslovu se sugerira izbor a odgovor samo jedan moguć. Ovi zeleni vragovi su nekoliko puta prepredeniji od onih crvenih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije