Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovo niste očekivali

Gledajte hororce, dobri su za zdravlje. A i potrošit ćete triput više kalorija

Strah
Foto: Thinkstock
27.04.2015.
u 15:52

Sparks je stručnjak koji proučava kognitivni i emocionalni utjecaj medija na ljude i tvrdi da gledanje horor filmova i serija može poboljšati naše fizičko i psihičko zdravlje.

Profesor Glenn Sparks sa Sveučilišta Purdue u Indiani, tvrdi da je gledanje horor filmova dobro za zdravlje.

Sparks je stručnjak koji proučava kognitivni i emocionalni utjecaj medija na ljude i tvrdi da gledanje horor filmova i serija može poboljšati naše fizičko i psihičko zdravlje.

"Kada osoba osjeti strah, oslobađa se adrenalin i srce radi ubrzano, raste krvni tlak i napinju se mišići, a pojačava se i intenzitet emocija. Oslobađaju se dopamin i serotonin zbog čega se osjećamo sretnije. Kod mnogih ta kombinacija straha i osjećaja sreće pripremi ljude da se lakše nose s teškim situacijama u stvarnom životu, a što su češće izloženi ovome utjecaju njihov strah slabi i daje im osjećaj moći, tvrdi Sparks.

Ako horor filmove ne gledate uz nezdrave grickalice, to će utjecati i na sagorjevanje kalorija i masnih naslaga na trbuhu.

Tome u prilog idu i rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Westminster iz 2012. godine koje je pokazalo je da ćete gledanjem hororaca potrošiti tri puta više kalorija kada osjećate strah, piše Telegraph.

Tako ćete, primjerice, gledanjem psihološkog trilera The Shining, potrošiti čak 184 kalorije.

>>Kad srce zastane u grlu od uzbuđenja ...

 

Komentara 3

BO
borac2525
17:14 27.04.2015.

Niti jedan strah pa tako niti onaj iz horor filma nemoze dobro utjecati na covjekovo psihicko zdravlja... Ovo istrazivanje je lazno pa cak i neki oblik promocije horor strah. Smjesno je tvrditi da se gube kalorije gledajuci horor film , kad se kalorije u toj kolicini gube sagorijevanjem masti i ugljikohidrata za odrzavanje tjelesne temperature covjeka. Uistinu apsurdno istrazivanje...

MB
mockin_bird
11:32 28.04.2015.

baš sam htio komentirat ovaj idiotizam ,al borac2525 je to jako dobro obrazložio

HR
Hrvojeos
21:29 02.10.2018.

Najbolji horor filmovi svih vremena - https://svijetfilma.eu/najbolji-horor-filmovi/ Najbolji horor filmovi 21. stoljeće - https://svijetfilma.eu/15-najboljih-horor-filmova-21-stoljece/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije