Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Big Data u zdravstvu

Boljom analizom podataka do bolje terapije za pacijente

Irina Čulinović
Luka Stanzl/PIXSELL
14.03.2016.
u 06:30

Večernji list, Ordinacija.hr i HIT konferencija 15. travnja organiziraju I. regionalnu konferenciju digitalne medicine u Zagrebu

Zdravstvo i farmaceutska industrija našli su se pred brojim izazovima zbog promjena s kojima se svijet suočava. Stoga je nužno naći nove, održive modele poslovanja, a jedan od njih je i Big Data koji podrazumijeva spajanje s IT-sferom. Upravo će ova tema biti u fokusu I. regionalne konferencije digitalne medicine “Budućnost je sada” koju u zagrebačkom Hypo Centru 15. travnja organiziraju Večernji list, portal Ordinacija.hr i HIT-konferencija.

Više od 400 stručnjaka raspravljat će povećanoj dostupnosti podataka, odnosno Big Data modelu. Riječ je o prvom koraku u transformaciji zdravstvenih sustava prema boljem mjerenju rezultata liječenja. Big Data podrazumijeva da korisnici sami generiraju podatke o svojem zdravlju, odnosno da liječnik prima podatke o stanju pacijenta i izvan ordinacije putem modernih tehnologija. Da bi sakupljena baza podataka bila što kvalitetnija, treba sadržavati što više vrijednih podataka koji su sakupljeni u realnom vremenu od što više različitih korisnika.

Na taj način prikupljena baza riješila bi trenutačni problem u zdravstvu gdje postoji velika količina podataka koja nije sustavno analizirana. Raspravom o dosezima, mogućnostima i implementaciji Big Data u zdravstvu na I. regionalnoj konferenciji digitalne medicine želi se potaknuti efikasnost. Krajnji je cilj odmak od sadašnjeg pristupa liječenju orijentiranog na pojedinu bolest.

Novi pristup temeljen na digitalizaciji omogućio bi individualno liječenje pacijenata i korištenje najefikasnije terapije te bi se poboljšala komunikacija između liječnika i pacijenta. Na konferenciji će predavanje na temu „M-zdravstvo: osnova suvremenih sustava potpore pacijentu“ održati i Mario Ravić, menadžer Ericsson Nikole Tesle odgovoran za m-zdravstvo. Dodatne informacije o konferenciji mogu se pronaći i na stranici na Twitteru, na e-mailu prijave@vecernji.net te na broju 01/6300-574.  

>>Na konferenciji o digitalnoj medicini čak 400 stručnjaka

Ključne riječi

Komentara 1

SP
stjepan.pisk
22:13 14.03.2016.

Pitam se za koga bi taj sustav radio s obzirom da ministar Nakić uvodi liječenje koje ni sam nezna objasniti. Dotični ministar se probudio iz nekog sna i on bi bolesnima koji su slabijeg imovinskog stanja davao napoj ili ostatke nečije hrane. Naravno da se to nebi odnosilo na njega i ostale političare jer oni imaju povlaštenu plaću, hranu i smještaj. kada se razbole ne trebaju čekati na prijem već odmah dobe povlaštene doktore i apartmane. Da ne duljim i sve privilegije koje plaća sirotinja. Ja sam dragovoljac domovinskog rata i nisam se borio za ovakvu politiku gdje i sam nemam pravo na dostojno liječenje .Sramim se svakog takvog političara koji svojim građanima ne želi dobro. SMRDLJIVI BRANITELJ! Stjepan Pisk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije