Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marta Buzolić.

'Moje su kreacije seksepilne. Važno mi je kako će se ponašati na tijelu, jer želim da njegova ljepota dođe do izražaja'

Marta Buzolić
Foto: Pixsell
27.11.2015.
u 18:30

- Dizajnirala sam brojne večernje haljine i vjenčanice. Iako većinom radim za žensku publiku, imala sam i nekoliko linija za muškarce, kaže Marta Buzolić.

Već je prvom revijom oduševila i struku i publiku, njezine glamurozne kreacije nose poznati Hrvati i Hrvatice, a bila je pozvana i na modna događanja u inozemstvu. Mlada dizajnerica Marta Buzolić odavno je pronašla svoje mjesto na hrvatskoj modnoj sceni, a uskoro planira svoj talent iskušati i u svijetu.

– Oduvijek sam se željela baviti modom i dizajnom. Još sam kao dijete sama za sebe kreirala haljine za školu i nikad se nisam vidjela u bilo kojoj drugoj profesiji – objašnjava 31-godišnja Splićanka sa zagrebačkom adresom. Kako kaže, djetinjstvo je provela u ateljeu obiteljske prijateljice, dizajnerice Ide Stipčić Jakšić tako da je od malih nogu znala “sve o poslu”.

Logičan je stoga odabir, nakon gimnazije, bio upis na Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, gdje je već kao studentica počela ostvarivati prve uspjehe. Naime, 2007. premijerno se predstavila javnosti svojom kolekcijom, i to na Fashion Weeku Zagreb u sklopu natječaja za mlade dizajnere.

– Moja je prva revija bila jako spontana. Vidjela sam na fakultetu natječaj i, budući da sam već bila pri kraju sa studijem, odlučila sam testirati svoje znanje i mogućnosti. Bez previše pripreme javila sam se na natječaj i završila među odabranima – govori Marta Buzolić iza koje je sada već osam sezona samostalnih revija na Fashion Weeku u Zagrebu.

Pozivi iz inozemstva

Naime, već nakon prvog predstavljanja i brojnih pozitivnih kritika bila je pozvana da napravi i samostalnu reviju te je već sljedeće godine osvojila i nagradu publike za najbolju kolekciju sezone.

Dizajnirala je do sada večernje haljine, vjenčanice, ali i odijela. Iako većinom radi za žensku publiku, imala je i nekoliko linija za muškarce.

– Moje su kreacije glamurozne, seksepilne i ženstvene, a u dizajniranju ne krećem od crtanja skica, nego od materijala. Važno je da vidim kako će se ponašati na tijelu jer želim da njegova ljepota dođe potpuno do izražaja i tada odlučujem što ću napraviti – objašnjava Marta Buzolić koja je, osim kao modna dizajnerica, radila i kao kostimografkinja te stilistica za kazališne predstave, glazbene nastupe i spotove te televizijske emisije.

Također, imala je dva dućana, stalni u Zagrebu i sezonski u Vodicama. Kako kaže, u Hrvatskoj je jako teško biti dizajner, a mogućnosti su se dodatno smanjile u vrijeme krize. S obzirom na to da se velikim modnim brendovima, koji nude iznimno povoljne cijene, ne može konkurirati, ona se od početka odlučila na rad s ekskluzivnim materijalima poput svile, kože i kašmira.

Kreacije od ambalaže

– Tržište u Hrvatskoj jako je malo i treba puno ulagati, a samo dio se vrati. Može se i odustati od kvalitete, no to nijednom dizajneru nije u interesu – napominje mlada kreatorica koja uskoro planira karijeru započeti izvan granica Hrvatske. I dalje će se baviti dizajnom, no s obzirom na to da je na fakultetu stekla titulu magistre inženjerke tekstilne tehnologije i inženjerstva, želi se okušati i u redu u tekstilnoj tvornici, kako bi se upoznala s kompletnim industrijskim procesom izrade odjeće, od dizajniranja do gotovog proizvoda.

– U Hrvatskoj je tekstilna industrija u jako lošem stanju, gotovo da je i nema. Kada pošaljem molbu, odgovor i ne dobijem, a vani sam odmah pozvana na razgovor. Ipak, još nisam odlučila u koju ću zemlju otići – govori dizajnerica te napominje kako ne zna hoće li se u Hrvatsku vratiti ili ne, no to ostavlja otvorenim.

Za sada još uživa u dizajniranju, zadnju je reviju ove godine održala u Dubrovniku, a trenutačno je uključena u projekt “Kopčaj me selotejpom” u Zagrebu. Radi se o izložbi koja se održava u Avenue Mallu, a u sklopu koje je 11 poznatih hrvatskih dizajnera kreiralo haljine od – ambalažnog materijala. Cilj je, naime, ukazati na važnost recikliranja te skrenuti pozornost na ponovnu uporabu otpadne ambalaže. Tako je Marta Buzolić svoju haljinu napravila od crvenih i crnih vrećica začinske paprike Šafram, a kako kaže, jako se puno šivalo, ali i klamalo te lijepilo.

– Kako su mi inače jako važni materijali s kojima radim, velik je izazov bio raditi s ambalažom – kaže Buzolić i priznaje kako nije odoljela a da ne isproba svoju kreaciju. Rezultat je večernja crno-crvena haljina, iznenadila je i nju samu, a jako su joj se svidjele i druge izložene haljine jer su i lijepe i konstrukcijski zanimljivo izvedene. Sve ih se može vidjeti u prizemlju Avenue Malla do 28. studenog kada će se izabrati i najbolja kreacija.

>>F&F uskoro napokon u Hrvatskoj: britanska moda po izvrsnim cijenama

Komentara 1

Avatar Navajo
Navajo
14:29 17.09.2023.

Bravo Marta! Samo naprijed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije