Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Žena budućnosti bit će niža, deblja i zdravija

ferrera
21.10.2009.
u 14:05

Uzimajući u obzir da evolucija još traje, stručnjaci su izračunali koje bi se nasljedne osobine mogle ponavljati, odnosno prenositi s koljena na koljeno.

Iako gotovo sve žene u pravilu teže vitkoj liniji i izgledu poput onoga manekenki iz modnih časopisa te se gotovo redovno podvrgavaju dijetama i trude izgubiti kilograme, istraživanja pokazuju da će žene u budućnosti biti sve niže i sve deblje. Većinu će žena vjerojatno užasnuti ovaj podatak, dok će one druge zasigurno likovati.

No, budući da ionako nije sve u izgledu, žene se mogu tješiti činjenicom da će u tim "nižim i debljim" tijelima biti daleko bolje i snažnije srce. Osim toga, žene će imati niži kolesterol, a menopauza će im počinjati kasnije nego sada, kažu stručnjaci koji su provodili istraživanje.

Predviđanja se temelje na studiji koja tvrdi da ima snažne dokaze da će ljudska populacija i dalje nastaviti evoluirati. No, neki biolozi tvrde da će medicinsko napredovanje i društveno dobro stanje u najbogatijim dijelovima svijeta dovelo do zaustavljanja evolucije.

Kao dokaz svoje tvrdnje iznose činjenicu da bez borbe za preživljavanje nije više potrebna prirodna selekcija, pa tako ljudska vrsta više ne teži razvoju.

No, evolucionist dr. Stephen Stearns sa Sveučilišta Yale kaže da je našao dokaze da neke nasljedne osobine kao što su visina i težina još uvijek utječu na to koliko će žena imati djece i u kojoj će mjeri ona biti zdrava.
Sve u svemu, jedan od zaključaka je da su nasljedne osobine usko povezane s veličinom obitelji.

Niže i deblje žene imaju često više djece nego one s manje kila i više, pokazalo je istraživanje podataka unatrag 60-ak godina. Žene s nižim tlakom i nižom razinom kolesterola također su imale veće obitelji, kao i one koje su u ranijoj dobi postale majke ili kod kojih se menopauza javila kasnije.

Ove su karakteristike naslijedile i njihove kćeri, koje su također imale više djece.
Ako se ovakav trend nastavi kroz deset generacija tipična žena u 2409. godini bit će dva centimetra niža i kilogram teža nego današnja prosječna žena. Dijete će roditi u prosjeku pet mjeseci ranije, a u menopauzu će ući deset mjeseci kasnije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije