Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostruki udarac

Visok, crn i zgodan, a zapravo je prevarant koji će vam uzeti novac

\'unutrasnja...Zagreb...12.05.2009.    redakcija, pc, kompjuter, internet, WolframAlpha,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list\'
Goran Stanzl/Pixsell
28.09.2011.
u 13:19

Istraživanje o prevarama u internetskim vezama pokazalo je da je 200.000 Britanaca ostalo bez novca i sa slomljenim srcem.

Visok, crn, zgodan, tako se opisao, a svojoj je novoj prijateljici poslao fotografiju naočitog vojnika kako bi potkrijepio tvrdnje. U misiji je u Afganistanu i zbog toga se ne mogu naći uživo. Ali, jako mu se sviđa i umire od želje da je vidi. Siguran je da bi njihov odnos mogao prerasti u najljepšu ljubavnu priču. Tako nekako ide scenarij s kojim su se susrele brojne Britanke (i Britanci koji su tražili ženske partnerice) koje je potraga za srodnom dušom odvela u virtualni svijet.

No, umjesto da ih ugrije ljubav, 200 tisuća Britanaca ohladila je prevara i prazan račun. Britanci su, naime, proveli prvo istraživanje o razmjerima prevara na internetu iako su online stranice za upoznavanje partnera pod kritičkim povećalom otkad postoje.

Istraživanje je provedeno na sveučilištima u Leicesteru i Westminsteru u suradnji s organizacijom Soca (Serious Organised Crime Agency), a otkriveno je da dva posto ispitanika poznaje nekoga tko je bio prevaren. Kad se uzme u obzir broj Britanaca koji su dostupni na internetu, došli su do procjene o 200 tisuća prevarenih osoba.

Zbog srama i povrijeđenosti šute 

Brojke su, pretpostavlja se, još i veće. Mnogo žrtava prevare, naime, zbog srama i/ili povrijeđenosti ne priznaje što im se dogodilo.

Monica Whitty, psihologinja i profesorica suvremenih medija sa sveučilišta u Leicesteru, kazala je da anketa nije obuhvatila one koji su shvatili da će biti prevareni prije nego što su izgubili novac, kao ni one koji nikada nisu ni shvatili prevaru. Pretpostavljalo se da su žrtve primarno sredovječne dobi, no anketa je pokazala da predatori ne biraju po dobnom cenzusu. Žrtve su bile i muškarci i žene i to svih dobnih skupina.

Osim financijskog gubitka, koji su se u pojedinačnim slučajevima kretali u rasponu od 50 do 240.000 funti, prevareni su se morali suočiti i sa slomljenim srcem te progutati sram zbog slatkorječivosti kojoj su nasjeli. Razočarenje je bilo tim veće što su prevaru izveli profesionalni i stručni prevaranti, uglavnom iz Nigerije i Gane, a često se dogodilo da je osoba lagala čak i o spolu.

Prevara počinje nevinim upoznavanjem na specijaliziranoj stranici. Varalica otvara lažni profil i stvara identitet kojim će privući željenu žrtvu. Obično se takvi prevaranti predstavljaju kao vojnici u stranim misijama ili kao medicinske sestre koje rade u maloj klinici u inozemstvu. Time je stvorena pretpostavka da se nikada ne moraju sresti, odnosno da njihov lažni profil ostane nekompromitiran.

Lažne veze traju i do pet godina

Komunikacija se gotovo isključivo odvija internetom, SMS-porukama i e-poštom, bez telefonskih razgovora kako bi se prikrio strani naglasak ili da je riječ o muškarcu koji se predstavlja kao žena.

– Elektronička pošta i instant poruke mogu stvoriti posve intimnu vezu između dvoje ljudi. Nije neuobičajeno da se dvoje ljudi upozna preko internetskog servisa, no u takvim slučajevima oni se nakon nekoliko tjedana dopisivanja sastanu i upoznaju uživo pa, ako osoba ne ispuni naša očekivanja, jednostavno dođe do rastanka. Kod ovakvih odnosa, koji su isključivo razvijaju u virtualnom svijetu, nema tog susreta – objasnila je profesorica Whitty.

Takve lažne romantične veze mogu potrajati čak i do pet godina, a nerijetko se dogodi da prevarant paralelno vabi nekoliko žrtava. U jednom trenutku, kada je udica već toliko jako zagrizena, ljubavnik se odjednom nađe u teškoj financijskoj situaciji, potrebna mu je pomoć. Ponekad čak i ne traži pomoć, očekujući da će zaljubljena žrtva instinktivno znati što joj je činiti.

Prije velike prevare prevarant može testirati žrtvu. Tražeći dar, reći će, na primjer, da je izgubio mobitel i zatražiti novi. Ako to prođe, sljedeći put tražit će novac navlačeći žrtvu kao najstručniji marketinški agent.

Koliko je situacija ozbiljna govori podatak da je tamošnja nacionalna agencija koja se bavi prevarama zabilježila 730 prevara u posljednjih 15 mjeseci, a ukupna šteta je osam milijuna funti.

Komentara 3

Avatar Yo
Yo
01:29 01.10.2011.

žalosno !!!

IR
IraZidovi
03:50 02.10.2011.

Pa na tim stranicama se nalazi i gospodicna Gricka** sa svojim starim slikama, nekadasnja najglasnija komentatorica ovdje, koja laze i maze sve i svakoga na tim stranicama, o porijeklu, domoljublju, zaradi i zivotu kojem zivi. Pa mi se cudimo zastoo smece ide smecu. Ha Greg ili Craig, mozda Mark ili Antony se dodju useliti jednog dana u Hrvatsku, omiljeni zavodnici Grickinih ljubavnih stranica.

KI
Kinez
18:57 03.10.2011.

01.10.2011. u 01:29h Yo je napisao/la: žalosno !!! ......... zasto? takva je cela zapadana civilizacija, zasniva se na lazima i prevarama. Nekome si prijatelji ili ti je prijatelj dok ima love. Samo budale veruju u ljubav preko interneta. Jer onioni koji traze ljubav iznose lazne podatke o sebi. Pitaje koje bolji lopov u toj igri \"lovac! ili \"plen\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije