Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijepe, ali nisu bezazlene

Tetoviranje je postalo masovni trend: Pripazite na ove stvari prije odlaska u studio

Tetoviranje
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/9
04.08.2016.
u 14:30

Profesionalni tattoo studio opremljen je i uređajem za sterilizaciju opreme, a radna površina dezinficirana je i uredna. Primijetite li odmah na početku da je nešto sumnjivo, nemojte se tetovirati!

Tetoviranje je postalo pravi trend, a sve veći broj mladih osoba odlazi "pod iglu" kako bi trajno ukrasili svoje tijelo. Većina nas je u nekom razdoblju života poželjela tetovažu, ali prije ove odluke potrebno je slijediti savjete kako ne biste ugrozili vlastito zdravlje.

Iako se za tetovaže odlučujemo jer imaju posebno značenje ili su jednostavno privlačne, one mogu biti vrlo riskantne. Donosimo neke prijedloge koje biste trebali uzeti u obzir prije odlaska u tattoo studio.

Sastojci u tetovaži

Svaka boja i brend tinte ima drukčije sastojke. U nekim bojama pronađene su visoke razine olova i prisutnost litija, dok je u jednoj plavoj tinti pronađeno puno bakra pa je povučena iz prodaje.

Još se istražuje kako pigmenti u tinti djeluju na naše tijelo. Postoji mogućnost da se toksini iz boje apsorbiraju u tijelu i ostave loše posljedice.

Testiranje ispravnosti boje

SAD provodi redovna testiranja tinti za tetovažu i njezinih pigmenata. Naime, zabilježeni su slučajevi alergijskih reakcija na tetoviranje, koje se očituju upaljenom kožom ili svrbeži.

Najčešći uzrok smetnji zapravo je prerana izloženost tetovaže suncu, a ne njihova toksičnost. Nakon tetoviranja važno je štiti tetovažu od sunca dok se ponovno ne formira zaštitni sloj kože. Do tri mjeseca potrebno je za potpunu obnovu.

Foto: Goran Kovacic/pixsell

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Pigmenti koji prouzročuju alergije

Kronične alergijske reakcije učestalije su kod osoba koje imaju tetovaže u boji. Istraživanje je pokazalo da od 300 ljudi, njih 10 posto dobiva alergije na tintu, dok je kod šest posto osoba koje su dulje osjećale smetnje pronađena crvena boja u tetovaži.

Naime, crveni pigment odgovoran je za kašnjenje reakcije tijela na tetoviranje, a slično je kod ružičaste i ljubičaste boje.

Kancerogenost tetovaža

U crnim pigmentima tinte pronađene su nanočestica koje su potencijalno kancerogene. Sitne čestice lakše prodiru kroz kožu, dolaze do krvnih žila i ulaze u krvotok.

Smatra se da na taj način čestice putuju kroz tijelo pa dolaze do ostalih organa ili tkiva. Ipak, ne postoje službeni dokazi da tetoviranje može prouzročiti rak.

Tattoo studio MORA imati uređaj za sterilizaciju i jednokratne pakete igala

Profesionalni tattoo studio opremljen je i autoklavom – uređajem za sterilizaciju opreme, a radna površina dezinficirana je i uredna. Primijetite li pri ulasku u studio da nešto nedostaje ili vam zaposlenik kaže da rade drukčije, nemojte se tetovirati!

Prije početka procedure igle se uzimaju iz pojedinačnih zatvorenih pakiranja i moraju biti jednokratne. Također, tinta kojom se tattoo majstor koristi uzima se iz jedne bočice, a nakon toga se baca. Boja se ne smije uzimati ili vraćati u originalno pakiranje zbog velike opasnosti od nastanka infekcije.

>> Posudio opremu za tetoviranje pa ostao bez nje

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar NeNormalan
NeNormalan
09:17 05.08.2016.

Tetovirane ženske više neće ni u pornićima

TH
than
22:20 04.08.2016.

Sve ovisi o ukusima. Lijepo je donekle dok si mlad, ali nazalost imamo gravitaciju koja tokom vremena radi da se koza objesi, a onda sve to ruzno izgleda. Zato tko ima novca bolje tetovirati sa bojama koje nakon nekog vremena nestaju (nakon nekoliko godina) i ne vjerojavti onima da to nisu prave tetovaze. Istina da je malo skuplje, ali, ako se tko zaleti, nece zazaliti...

LA
LacoLaco
06:30 05.08.2016.

Tetoviranje je po svim antropoloskim zakonima osebina primitivizma! Pitanje je samo sada jedno: je li ta tvrdnja u danadnj vrijeme tzv. tolerancije,demokracije politicki ispravna s toliko unakazenih ruku, tijela, guz I CA it'd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije