Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PSIHOLOGIJA

Slobodno izrecite svoje osjećaje i osjećat ćete se puno bolje

depresija
Arhiva VL
19.10.2009.
u 21:00

Jednostavnim imenovanjem osjećaja ne dolazimo do neke duboke spoznaje, ali osjećamo određeno smirenje, što je u mnogim životnim situacijama vrlo važno - zaključio je prof. Lieberman.

Slobodno izražavati osjećaje tuge ili ljutnje manje je štetno nego zadržavati ih u sebi, utvrdili su američki znanstvenici u sklopu istraživanja koje je pokazalo zašto se nakon razgovora s psihoterapeutom ili simpatičnim barmenom većina osoba često osjeća znatno bolje.

Znanstvenik Matthew Lieberman i njegovi kolege sa Sveučilišta California obavili su snimanja mozga 30 osoba - 18 žena i 12 muškaraca - u dobi od 18 do 36 godina, pokazujući im pritom fotografije s licima osoba koja su odražavala snažne emocije.

Utvrdili su da je kod ispitanika koji je uz fotografiju osobe ljutitog izraza lica dopisao riječ ‘ljutit” reagirala amigdala - dio mozga koji služi kao spremište emocionalnog pamćenja, naklonosti i strasti.

- Jednostavnim imenovanjem osjećaja ne dolazimo do neke duboke spoznaje, ali osjećamo određeno smirenje, što je u mnogim životnim situacijama vrlo važno - zaključio je prof. Lieberman.

Komentara 1

BT
bili-tartuf
00:52 20.10.2009.

to kod nasíh istocnih suseda,...\"ne pali\"..jer kada kazu ili cúju istinu, osjecáju se katasrofalno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije