Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPOSLI MUŠKO

Poslodavci ne računaju na majke jer su “manje” posvećene poslu

majka i dijete
Patrik Macek/Pixsell
08.12.2009.
u 11:42

Najveći su problem ugovori na određeno vrijeme jer se čak 90 posto ugovora nakon što majka ode na rodiljski ne produljuje – komentirala je britansko istraživanje Vesna Lončarić iz udruge Roda.

Jedna od tri majke vjeruje kako je odlazak na rodiljski naštetio njezinoj karijeri, otkrilo je istraživanje britanske roditeljske udruge National Childbirth Trust u kojem je sudjelovalo 1500 majki.

Najveći problem – ugovori

Oko 32 posto ih tvrdi kako su nakon povratka na posao s rodiljskog naletjele na ono što nazivaju nevidljivim “majčinskim zidom”, dok ih 31 posto smatra da se odnos sa šefom pogoršao.

Također su mnoge žene priznale kako im je bilo izrazito teško vratiti se na posao nakon što su se jedno vrijeme samo brinule za dijete.

– Kako kod nas zakon jamči da se žene nakon rodiljskog vraćaju na položaje na kojima su bile, nema zabilježenih slučajeva degradacije. No mogućnost napredovanja je nešto sasvim drugo. Ipak, najveći su problem ugovori na određeno vrijeme jer se čak 90 posto ugovora nakon što majka ode na rodiljski ne produljuje. To je naš najveći problem – komentirala je britansko istraživanje Vesna Lončarić iz udruge Roda.

Dodala je da se i u nas majkama otežava napredovanje te da su zabilježene promjene u odnosima među kolegama, i to tako što im jasno daju do znanja kako smatraju da se na njih ne može računati. Međutim, iskustva majki variraju. Jedne su se vratile u istu radnu atmosferu, druge je čekalo radno mjesto, ali se odnos s kolegama znatno pogoršao, a treće je isto radno mjesto dočekalo samo na papiru, u svakodnevnom poslu degradirane su na poslove s početka karijere.

Naravno, mnoge majke objašnjavaju kako se i njihov stav prema poslu promijenio nakon porođaja pa promjene u tvrtki tome i pripisuju.

– Mislim da više oni imaju problema sa mnom jer im ne dajem prednost i puno se glasnije borim za svoja prava – rekla nam je majka zaposlena u privatnoj tvrtki, koja je prije rođenja djeteta na poslu ostajala po potrebi do kasnih noćnih sati.


Bolje zaposli muško

Poduzeća, pokazuje britansko istraživanje, izbjegavaju zapošljavati žene jer poslodavci smatraju da država nudi previše zaštite na poslu za buduće majke. Takva je situacija i u nas. Naime, majke koje uzmu godinu dana rodiljskog dopusta često pate na radnome mjestu nakon povratka jer poslodavci neopravdano pretpostavljaju da nisu dovoljno posvećene poslu.

Iako je situacija u Hrvatskoj, barem što se zakonskih rješenja tiče, malo povoljnija, podaci iz HZZO-a pokazuju da je i recesija učinila svoje.

Dok je u prvih devet mjeseci prošle godine pravo na dodatni rodiljski dopust do prve godine djetetova života iskoristile 24.984 žena i 490 muškaraca, ove su godine to pravo iskoristile samo 2744 žene i 73 muškarca. Za odluku o prekidu rodiljskog nakon šest mjeseci najčešće se kao razlozi navode strah za radno mjesto i život bez dovoljno novca.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar korisnica
korisnica
12:16 08.12.2009.

Meni je žao mladih mama sa čime se susreću. Istina je ta kako se pri razgovoru za posao pita ženu da li ima djece i da li misli imati djecu i kada u kojem vremenskom periodu bi mogla/željala imati dijete? Po svemu sudeći,mladi se sve teže odlučuju za dijete jer se boje i bore za svoju egzistenciju. Boje se za radno mjesto i hoće li ga izgubiti ako ode žena na porodiljni. To je jako žalosno. Po tome čovjek ne bi trebao imati familiju već cijeli život samo rintati pognute glave.

LA
Laura Anny
12:58 08.12.2009.

Cuj \"zaposli musko\", pa djeca rastu nece ni majke biti vjecno uz njih.

OB
-obrisani-
13:45 08.12.2009.

Demografska katastrofa, teorija zavjere u najčišćem obliku=neandertalac Milinović ministar zdravstva, kao takav krojač demografske politike+ poslodavci u lovu za profitom+ Hrvatska kao zemlja umirovljenika+ defacto obespravljene rodilje+obitelj sa dvoje ili više djece socijalna kategorija+ulazak u EU i jeftina radna snaga====> pametnom dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije