Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIGANJ

Pobjednik Turističke patrole: Osim plaža i kristalno čistog mora, jedno nas je posebno oduševilo

Turistička patrola u Viganju na Pelješcu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/11
19.08.2023.
u 09:24

U konkurenciji 29 destinacija na Jadranu pelješko je mjesto osvojilo 95 od 100 bodova

Pobjednika ovogodišnje Turističke patrole Večernjeg lista – najstarije turističke nagrade koja se dodjeljuje već gotovo pet desetljeća - ove smo godine pronašli na najužem dijelu pelješkog kanala, u Vignju.

– To te ja pitam – oduševljeno je uskliknuo Mladen Đeldum, direktor Turističke zajednice Orebić pod čiju općinu pobjedničko mjesto pripada, kad smo mu jučer javili da je u konkurenciji od 29 destinacija na Jadranu Viganj proglašen najboljom, osvojivši 95 od mogućih stotinu bodova.

Veli Lošinj i Pirovac drugi

Samo po bod manje imali su Veli Lošinj i Pirovac koji su dijelili drugo mjesto. Slijedili su ih Zaostrog, Vrsi i Mandre. I ove su godine u fokusu Turističke patrole bila manja mjesta, lijepa i vrijedna posjeta, u kojima smo ocjenjivali gostoljubivost i susretljivost, čistoću i urednost mjesta, plaže, raznolikost smještaja, kvalitetu ugostiteljske ponude, sadržaje za djecu, kulturne sadržaje, opskrbljenost i autohtonost, dodavši na kraju ocjenu za naš opći dojam. Serijal reportaža s Jadrana ove smo godine počeli iz Ličko-senjske županije, iz Lukova kod Senja, mjestašca podno Velebita. Na popisu ljetovališta iz naših sedam morskih županija kojima smo patrolirali Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Istarske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske – uz navedenih top pet po broju osvojenih bodova bili su i Dajla, Trget, Pomer, Valbandon, Ika, Selce, Bakarac, Omišalj, Metajna, Vrgada, Kožino, Tribanj, Prvić Luka, Tribunj, Jadrtovac, Rogoznica, Okrug, Stobreč, te Zaton, Komarna i Drače.

VEZANI ČLANCI: 

Ono što je nas, uz prelijepe plaže i kristalno čisto more, oduševilo na jugu Hrvatske, u Vignju, jest ta neka dobra vibracija i ležernost koja se osjete na svakom koraku i djeluju opuštajuće, baš onako kako bi na odmoru i trebalo biti. Ono što turiste privlači u Viganj uz normalne cijene (apartmani za četvero su oko 70 eura), obiteljsku atmosferu, malo prometa i činjenicu da je sve što trebate za odmor na dohvat ruke jest jedrenje na dasci, popularni windsurfing. Naime, maestral je tu svakodnevna pojava, a zbog morskog tjesnaca između Pelješca i otoka Korčule na kojem se Viganj nalazi, vjetar je idealan za pravi adrenalinski užitak pa ljubitelji windsurfinga, kitesurfinga (jedrenje s padobranom) te hydrofoil surfinga tijekom kojeg na dasci "letite" pola metra iznad mora dolaze na Pontu Liberan, najpoznatiju viganjsku plažu, kako bi iskusili čaroliju vjetra i čistog modrog mora.

Uz Đelduma kroz Viganj su nas proveli i pokazali nam njegove posebnosti Pelješčani i strastveni surferi Mario Roso i Ante Ortolio, pelješki zet Slovenac Aleš Komočar te Marko Galiot iz turističke zajednice. Mariborčanin Komočar koji je ovamo dolazio najprije kao surfer, a zatim zbog ljubavi i ostao, otvorivši među prvim školama surfanja, Water Donkey. Jedini je uvjet da se u nju možete upisati taj da znate plivati. Polaznici su u dobi od pet do 75 godina, tečaj traje četiri dana, po dva sata dnevno, za djecu je 99, za odrasle 119 eura. Nakon što ga položite, dobit ćete međunarodnu licencu za surfanje.

- Vjetar je ujutro pogodan za djecu, popodne, kad je jači, za roditelje. Surfanje je lagan sport, brzo se nauči - kaže Komočar.

Roso i Ortolio objasnili su nam da kilaža nije prepreka za jedrenje na dasci te da je kod jačeg vjetra i poželjno imati više kilograma. Što se tiče ostale ponude mjesta, obojica su uz natjecanja u jedrenju i sportske aktivnosti poput biciklizma, planinarenja, paraglajding, rolanja.. istaknuli gastronomiju. Galiot je podsjetio i na događanja koja se organiziraju tijekom ljeta, poput Noći vina koja se sinoć održavala u Kuventu, nekoć dominikanskom samostanu, a danas kulturnom središtu Vignja.

VEZANI ČLANCI: 

Naše viganjske domaćine posebno veseli porast broja gostiju iz Hrvatske kao i činjenica da i ove godine imaju ukupno više noćenja nego lani te da su ih zaobišli i korona i financijska kriza. U Viganj uglavnom dolaze stalni gosti, no sve ih više pronalaze i novi, pogotovo otkako se lani otvorio Pelješki most, što im je produžilo sezonu. Osim u apartmanima različitih razina opremljenosti, smještaj imaju i u nekoliko kampova, onih klasičnih, u kojima možete razvući šator ili spavati u svome kamperu. Iako se na prvi pogled može učiniti kako ovamo dolaze isključivo gosti manjih platežnih mogućnosti, kad se malo bolje zagledate u opremu za surfanje koju nose sa sobom kao i kampere s kojima su doputovali, shvatit će se da to nije točno. Međutim te se staleške razlike ovdje ne osjete, na viganjskim valovima svi su isti.

Potvrda dobrog smjera

- Večernjakova nagrada nam je velika čast i priznanje, ali i potvrda da idemo u dobrom smjeru – rekao je direktor Đeldum, davši se u potragu za informacijom je li ikada neko mjesto s Pelješca bilo proglašeno šampionom turizma i dobilo Večernjakovo priznanje koje dodjeljujemo još od 1975. godine.

Povratno nam je javio da Joško Jelavić, revni kroničar svih zbivanja koji i u devetom desetljeću života svakodnevno bilježi sve što se događa ne samo na području Pelješca nego i županije, tvrdi da nije.

POREDAK 

Viganj 95
Pirovac 94
Veli Lošinj 94
Zaostrog 92
Vrsi 91
Mandre 90
Podgora 90
Rogoznica 90
Selce 90
Pomer 89
Stobreč 89
Vrgada 89
Tribunj 88
Valbandon 87
Ika 86
Okrug 86
Metajna 85
Zaton 85
Tribanj 84
Dajla 83
Drače 83
Komarna 82
Omišalj 82
Prvić Luka 81
Trget 81
Kožino 79
Lukovo 79
Jadrtovac 77
Bakarac 76

Komentara 5

Avatar morski
morski
09:35 19.08.2023.

Najviše bodova dobije onaj tko najbolje najede i napije žiri.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
10:26 19.08.2023.

I iduće godine? Ista mjesta, isto sve, ali pobjednik vjerojatno netko drugi. Zašto? Kao i ove godine. Tko to zna!

BI
billynik
09:46 19.08.2023.

Kome to sto znaci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije