Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - Komarna

Izgrađene vile, jedna veće od druge. Gosti se izmjenjuju kao na traci, apartmani od 50 do 120 eura

Komarna - Turisticka patrola
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/11
16.08.2023.
u 11:37

Zbog Pelješkog mosta gosti se izmjenjuju kao na traci, a velika potražnja diktira i cijene

Od Komarne do Višnjevca ima 452 kilometara, Gornji Ledinac udaljen je 70, Orah 57, Čeljevo 31 kilometar... Ispisane su te cestovne udaljenosti na znaku na plaži u središtu Komarne, mjesta u općini Slivno za koje mnogi nisu ni znali dok u njega nisu došli Kinezi i prionuli izgradnji od mjesta 1200 metara udaljenog Pelješkoga mosta. Nisu slučajno odabrana već je svatko od mještana tko vuče korijene iz nekog drugog kraja dobio svoj znak. Komarna je označena, naravno, na vrhu, kao centar. Sa zadnjeg kata vile u prvom redu do mora s balkona prema toj plaži "gleda" – klokan.

Apartmani od 50 do 120 eura

– Postavio ga je jedan naš, iz Australije – odgovaraju mještani upitima znatiželjnih turista kojih je Komarna dupkom puna.

Veliki interes gostiju podigao je cijene građevinskog zemljišta i za više od 100 posto. Gradi se toliko da za dvije godine neće biti slobodne parcele. Izgrađene vile, jedna veće od druge kao da jedna drugoj "pušu za vrat". Nema više nikoga iz Kine, no gosti se izmjenjuju kao na traci, što nekima i nije drago jer je Komarna bila prvenstveno destinacija za obitelji s djecom koja su tu ostajala barem sedam do osam dana, sada je mnoštvo turista – znatiželjnika koji su ovdje dva-tri dana, zbog mosta. Ta potražnja diktira i cijene koje su od 50 do 120 eura, ovisno o veličini apartmana i dogovara li se izravno s iznajmljivačem ili preko posrednika:

12.08.2023., Komarna - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Mjesto Komarna. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

– Prije početka gradnje Pelješkog mosta bilo je špekulacija o tome hoće li nam donijeti dobro ili neće, među prvima sam govorio da ne može ni Komarni ni Pelješcu donijeti loše. To se i pokazalo jer smo dobili znatno veći dotok gostiju.Trudimo se dizati kvalitetu mjesta i ponude. Udruga Dite Komarne s mjesnim odborom i uz potporu općine Slivno organizira događanja za djecu, uključujući kazališne i glazbene predstave, nogometne utakmice s lokalnim klubovima. Mislim da smo postali ozbiljna turistička destinacija, što se može vidjeti po parkiralištu i bookingu – kaže Ivo Jerković Bili, najveći iznajmljivač u Komarni gdje je uistinu nemoguća misija pronaći parkirno mjesto ako niste gost nekoga od apartmana. Gajbama i starim stolcima "rezervirana" parkirna mjesta jasno poručuju da produžite.

12.08.2023., Komarna - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Mjesto Komarna. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

Iako su svi apartmani blizu mora, od nekih vodi mnogo stepenica, pa nije svima pristup plaži tako jednostavan. Šteta, jer je more čisto, lijepe modre boje, a na plaži u središtu ljetna su događanja. Dr. Dora Madrica Glasović u nekoliko je organiziranih akcija pregledavala madeže. Automobilom se može do plaže Popova Luka, bliže mostu gdje je i plažni bar.

– U mjestu je nekoliko restorana i mini market koji, otkako je most završen, rade cijelu godinu – govori Jerković.

Najmlađe ekološko vinogorje

Rade i vinarije Terra Madre i Rizman, smještene u najmlađem hrvatskom vinogorju, u cijelosti ekološki certificiranom. Terra Madre bliže je mjestu, na nekoliko minuta vožnje makadamom ili 40-ak minuta šetnje kroz vinograde, smilje, cvijeće... U vrlo ugodnom ambijentu tu se može kušati plavac mali, pošip, rose... Pogled s terase seže na barem tridesetak kilometara mora, od Pelješca do Hvara i Brača i za mnoge je najljepši na Jadranu. Ispod terase u kamenu su zasađeni vinogradi.

12.08.2023., Komarna - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Mjesto Komarna. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

More, vinogradi, most... motivi su slika Zdenka Barišina koji svakoga dana u blizini mora, a nasuprot svoje kuće slika:

Utihnuše kamere, otišli političari – komentira, a na pitanje proda li što, odgovara:

– Nije ti ovo Makarska.

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 8

Raznolikost smještaja 7

Kvaliteta ugostiteljske ponude 7

Sadržaji za djecu 9

Događanja 9

Opskrbljenost 8

Autohtonost 7

Opći dojam 8

Ukupno 82

  1. Pirovac 94
  2. Veli Lošinj 94
  3. Zaostrog 92
  4. Vrsi 91
  5. Mandre 90
  6. Podgora 90
  7. Rogoznica 90
  8. Selce 90
  9. Vrgada 89
  10.  Pomer 89
  11.  Stobreč 89
  12.  Tribunj 88
  13.  Valbandon 87
  14.  Ika 86
  15.  Okrug 86
  16.  Metajna 85
  17.  Zaton 85
  18.  Tribanj 84
  19.  Dajla 83
  20.  Komarna 82
  21.  Omišalj 82
  22.  Prvić Luka 81
  23.  Trget 81
  24.  Kožino 79
  25.  Lukovo 79
  26.  Jadrtovac 77
  27.  Bakarac 76
  28.  Viganj
  29.  Drače
Ključne riječi

Komentara 13

SL
SlavaAP
12:26 16.08.2023.

Pogledajte ovaj prostorni horor na slikama. Prvi red do mora zgradurine od 4 kata sa maksimalnim koeficijentom izgradenosti, nedovoljnim razmakom izmedu objekata tolike visine. Sve odreda jeftina gradnja bez trunke brige o estetici. Totalno ruglo.

Avatar Mlečanka
Mlečanka
12:58 16.08.2023.

nemam ništa protiv toga da se grade lipe dalmatinske kuće od kamena, jer one su u skladu s okolišem i prirodom...ove ružne sive zgrade koje se grade po Dalmaciji je uništavanje tradicije, kulture, prirode i sklada...dolazit će samo sirotinja koja inače spava pod šatorima...sigurno je da takve zgrade ne privlače ljude sa stilom i ukusom...zato u civiliziranim zemljama na Zapadu postoji zakon kojim se kontrolira da zgrade budu građene u skladu s okolišem, a ne da ga uništavaju

OP
Ocvali pupoljak
12:00 16.08.2023.

Strašno što su učinili od Komarne. Izgradili zgradurine od 4 sprata na pomorskom dobru. Uglavnom stranci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije