Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne vjerujte svemu!

Ovih 10 mitova o menopauzi treba odmah 'razbiti', kaže liječnica

shutterstock
17.07.2023.
u 13:30

Postoji mnogo dezinformacija i učinak može dovesti u zabludu, ako ne i biti potpuno štetan ili opasan.

Znate onu staru poslovicu da ne treba vjerovati svemu što čujete? Pa, to se svakako odnosi na menopauzu. Postoji mnogo dezinformacija i učinak može dovesti u zabludu, ako ne i biti potpuno štetan ili opasan, prenosi Mirror. Zato je važno razdvojiti činjenice od fikcije, tvrdi dr. Heather Hirsch. Evo 10 uobičajenih mitova o menopauzi koje treba razbiti – odmah!

MIT: Debljanje je neizbježno tijekom menopauze - Menopauza ne mora nužno uzrokovati debljanje, ali može povećati salo na trbuhu. U tom slučaju, mijenjala se brojka na vagi ili ne, salo se može prebaciti na trbuh zahvaljujući padu razine estrogena, zbog čega odjeća može drugačije pristajati. Također, prirodni proces starenja može uzrokovati usporavanje metabolizma kako gubite mišićnu masu.

GALERIJA: 7 razloga zašto ćelavite, a niti jedan nema veze sa starenjem

1/9

Kako biste spriječili debljanje u menopauzi, ključno je smanjiti unos kalorija za oko 200 kalorija dnevno, povećati potrošnju proteina i povećati tjelesnu aktivnost – ciljajte na najmanje 150 minuta aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno, plus trening snage dva puta tjedno. Izgradnja čiste mišićne mase pomoći će vam da ubrzate metabolizam.

MIT: Menopauza uništava vaš seksualni život - Neke se žene osjećaju seksualno oslobođene nakon menopauze, znajući da su dani zabrinutosti oko trudnoće iza njih. I dok je istina da suhoća vagine može postati izazov tijekom i nakon menopauze, primjena prepisane kreme niske doze estrogena ili korištenje estrogenskog prstena ili čepića može pomoći.

Što se tiče promjena u libidu, to može biti više psihološki problem. Je li se nešto promijenilo u vašem raspoloženju ili u vašem odnosu? Jeste li prije menopauze imali problema sa željom? Uzimajući u obzir odgovore na ova pitanja, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste vratili svoj seksualni ritam.

VEZANI ČLANCI: 

MIT: Navali vrućine samo su smetnja - Ako imate vrlo povremene valove vrućine, to bi moglo biti samo neugodno, ali ako su valovi vrućine kronični, mogu imati značajan učinak na vaše zdravlje i život. Tijekom navale vrućine krvne žile se mogu proširiti ili suziti, što nakratko povisuje krvni tlak. Također, nemate dobar protok krvi u mozgu, što može ugroziti vaše sposobnosti razmišljanja, a možda i funkciju drugih organa. S vremenom to može uzeti pravi danak tijelu. Ali, ne morate se smiješiti i podnositi ih - možete poduzeti korake da pronađete olakšanje.

MIT: Menopauza povećava rizik od depresije - Neće svaka žena osjetiti simptome povezane s raspoloženjem tijekom menopauze, a kamoli potpunu depresiju. Za neke je žene menopauza nešto čemu se vesele nakon godina suočavanja s hormonalnim usponima i padovima. Ali, neke žene doista dožive depresiju u ovom razdoblju svog života.

Studija objavljena u JAMA Psychiatry otkrila je da žene koje ulaze u menopauzu ranije nego njihove vršnjakinje imaju povećani rizik, dok prisutnost vazomotornih simptoma (kao što su valovi vrućine i noćno znojenje) također povećava rizik. Rekavši ovo, nije neuobičajeno da žene dožive promjene raspoloženja tijekom menopauze. To posebno vrijedi za žene s poviješću osjetljivosti na hormonalne fluktuacije (na primjer, loš PMS). Ali, važno je razlikovati depresiju od neraspoloženja. Jedno je klinička dijagnoza, drugo nije.

MIT: Nakon što prođete kroz menopauzu, vaše se tijelo vraća u normalu - Čak i nakon što simptomi menopauze poput navala vrućine i noćnog znojenja nestanu, estrogen se neće vratiti na razinu prije menopauze. Da, vaše tijelo možda i dalje proizvodi malo estrogena, ali to na vas neće djelovati kao prije.

Osim toga, s vremenom se estrogenski receptori žene počinju smanjivati ​​i novi se više ne stvaraju - to znači da će simptomi koje ste možda imali, a koji su bili povezani s mjesečnim fluktuacijama estrogena, prestati. Također, funkcija vašeg mozga i srca i dalje će se mijenjati kao rezultat gubitka estrogena, kao i funkcija dna zdjelice. Ove promjene postaju vaša nova fiziološka normala.

MIT: Ako ste u perimenopauzi, ne možete zatrudnjeti - Čak i dok vam razina estrogena opada i jajnici se pomiču prema umirovljenju, još uvijek ovulirate ako čak i povremeno dobivate mjesečnice. Što znači da biste mogli zatrudnjeti ako zdravi spermij ima priliku sresti jajnu stanicu sposobnu za život. Istina je da vaše šanse za začeće opadaju kako starite. U bilo kojem mjesecu, žena između 25 i 35 godina ima 25 do 30 posto šanse da ostane trudna uz nezaštićeni spolni odnos.

Do 45. godine žene se šanse smanjuju na pet posto. Ali, pet posto nije nula posto - tako da možete zatrudnjeti dok ne prođe barem punih 12 mjeseci od zadnje mjesečnice. Što znači da ako ne želite zatrudnjeti, trebate koristiti neku kontracepciju.

MIT: Ako niste imali nikakve izdajničke simptome, niste prošli kroz menopauzu - Menopauza nastupa kada se jajnici povuku i prestanu proizvoditi estrogen. Vaša menstruacija je jednostavno pokazatelj onoga što vam jajnici rade. Ako ne rade, nemate ovulaciju i nećete dobiti menstruaciju. Oko 75 posto žena ima simptome, ali druge nemaju.

Simptomi su manifestacija onoga što se događa u tijelu, ali ne uzrokuje sve što se događa vidljive promjene. Neke se žene ne osjećaju ništa drugačije, ali i dalje postoje promjene, uključujući promjene gustoće kostiju i krvnih žila povezanih s gubitkom estrogena. Neke žene koje ne misle da imaju simptome menopauze mogu imati toliko blage da ih zapravo ne primjećuju ili možda nisu svjesne promjena koje se događaju. Ali, njihova se tijela još uvijek mijenjaju iznutra, što je važno prepoznati jer se zdravstveni rizici mogu promijeniti nakon menopauze.

MIT: Kada ste u postmenopauzi, vaše tijelo više neće proizvoditi hormone - Važno je upamtiti da vaše tijelo proizvodi puno različitih hormona, a ne samo spolne hormone poput estrogena, progesterona i testosterona. Tu su i inzulin, melatonin, kortizol, adrenalin, hormon rasta, hormoni štitnjače, oksitocin i mnogi drugi koje će vaše tijelo proizvoditi sve dok ste živi. Čak i kada je riječ o reproduktivnim hormonima, neke žene u postmenopauzi nastavljaju proizvoditi male količine estrogena, bilo iz masnog tkiva ili nadbubrežnih žlijezda.

Suprotno uvriježenom mišljenju, mast nije inertno tkivo u tijelu - sada se smatra endokrinim organom jer proizvodi hormone, posebice estrogen. Zato žene s višim indeksom tjelesne mase (BMI) imaju tendenciju da imaju nešto višu razinu estrogena nakon menopauze. Osim toga, nadbubrežne žlijezde žena nastavit će proizvoditi testosteron nakon što im jajnici prestanu raditi. Nešto testosterona može se pretvoriti u estrogen u ženskom tijelu. Ovo je scenarij dobrih/loših vijesti jer taj neočekivani estrogen može ublažiti simptome menopauze, ali oslobađanje estrogena iz masnog tkiva nakon menopauze može povećati rizik od određenih vrsta raka.

VEZANI ČLANCI: 

MIT: I muškarci prolaze kroz menopauzu - Ne baš. Muškarci doživljavaju blagi pad testosterona kako stare. To je oko jedan posto godišnje nakon 40. godine - nije ni približno tako dramatičan ili nagli pad kakav žene doživljavaju s estrogenom. To nije neizbježno i sigurno nije isto što i potpuni kraj reproduktivnog vijeka kao što je ženska menopauza. Mnogi stariji muškarci i dalje imaju razinu testosterona unutar normalnog raspona, a muškarci mogu nastaviti imati djecu u svojim 70-im i 80-im godinama.

Dakle, ideja o muškoj menopauzi je mit. Ipak, simptomi pada razine testosterona kod muškaraca mogu uključivati ​​razdražljivost, debljanje, slab seksualni nagon, erektilnu disfunkciju, probleme sa spavanjem, depresiju, umor i gubitak snage. Test krvi može otkriti ima li muškarac niske razine testosterona i je li potrebna terapija testosteronom.

MIT: Ne možete koristiti postmenopauzalnu hormonsku terapiju ako ste u perimenopauzi - Da, možete. Čini se da mnogi liječnici zapnu oko ovog pitanja, govoreći ženama da ne mogu koristiti hormonsku terapiju ako nije prošlo 12 mjeseci od njihove zadnje mjesečnice. Ali, nema razloga da se to zadrži do te krajnje točke. Hormonska terapija, kada se koristi u perimenopauzi, namijenjena je smanjenju, ublažavanju ili kontroli simptoma niskog estrogena koji mogu izazvati simptome menopauze.

Mnoge žene imaju simptome menopauze kao što su valovi vrućine, suhoća vagine i ozbiljne promjene raspoloženja dok još uvijek dobivaju mjesečnicu, a istraživanja sugeriraju da postoji tendencija da žene imaju simptome menopauze više godina kada simptomi počnu tijekom perimenopauze.

Znanstvenici objasnili što se od kojeg roditelja nasljeđuje: Od majke inteligencija, ali i ćelavost!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije